Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 12 JULI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 20:24

Bärgning nära av galeasen ”Jönköping”
RAUMA. Natten mot måndagen gör dykarna de sista förberedelserna inför lyftet av galeasen Jönköping.
   - En bärgning av lasten har aldrig varit så nära som nu, säger projektledare Claes Bergvall till TT.
   Vid 19-tiden på söndagskvällen återupptogs dykningarna ned till det numera världsberömda vraket Jönköping. Hårt väder med vindar upp mot 14 meter i sekunden avbröt dykningarna i lördags. Under söndagen blåste det fortfarande kraftigt och dykarna fick en välbehövlig vilodag.
   När vinden mojnade under den tidiga kvällen beslutade den danske dykledaren Paw Jakobsen att sätta igång arbetet igen.
   TT träffade de svenska delägarna i expeditionen Claes Bergvall, Peter Lindberg och Lars Forsberg i den finska kuststaden Rauma innan de efter ett dygn i land gav sig iväg ut till vrakplatsen i Bottenhavet.
   - Dykarna ska gå ned och fästa de sista kolfiberslingorna under vrakets köl. När det är klart ska de spännas som mycket som möjligt och sedan kan lyftet börja, säger Claes Bergvall.
  
Senast på onsdag
   - För en vecka sedan trodde vi också att ett lyft var nära, men sedan tillstötte det en massa problem med blålera och skrot som vi inte räknat med. När det blåser kraftigt går det inte att dyka alls, fortsätter han.
   - Det finns en 50-procentig chans att vi lyfter henne under måndagen. Men senast onsdag ska vi vara klara med lyftet.
   Peter Lindberg och Lars Forsberg var de som fann vraket efter Jönköping förra sommaren. De hade inte i sin vildaste fantasi räknat med att det skulle bli en sådan uppståndelse och så många problem kring projektet.
   - Ibland när det har känts svart har jag velat hoppa av och sälja min andel, säger Peter Lindberg.
  
Guldskatter
   Uppmärksamheten kring dykningarna och Jönköpings vin- och spritlast har inte avtagit de senaste dagarna. Svenskarna har blivit intervjuad av japanska, kanadensiska och australiska journalister. Flera tyska och brittiska tv-team har också varit på plats.
   Svenskarna har redan börjat planera för nästa stora dykprojekt - guldskatter på havets botten.
   - Vi har hittat två fartyg som vi vill dyka på. Ett ligger i finskt territorialvatten. Det sjönk 1916 och innehåller guld som den ryske tsaren försökte få hem. Det andra fartyget ligger utanför Australien och sjönk 1860. Det innehåller en last som skulle gå till England, säger Claes Bergvall.
  
Ulla Tillgren/TT

Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan