Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 10 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 23:20

Rikslarm efter försvunna svensk-kurdiska ungdomar
STOCKHOLM. Polisen misstänker att 17 svensk-kurdiska ungdomar har förts bort av Kurdiska arbetarpartiet i Turkiet (PKK) från ett sommarläger i värmländska Torsby. Ungdomarna kan ha förts utomlands för att ingå i kurdiska gerillastyrkor.
   Polisen har utfärdat rikslarm och efterlyst barnen via Interpol.
  
BAKGRUND: PKK
   Kurdiska arbetarpartiet i Turkiet (PKK) lider ingen brist på vapenföra ungdomar. PKK breddar verksamheten från gerillakrig till kultur och traditionell politik. De svenskkurdiska ungdomar som reser utomlands i PKK:s regi hamnar snarare på politiska kurser i Tyskland än som soldater i de kurdiska bergen, säger insatta källor till TT.
   1984 inledde PKK sitt uppror i Turkiet. Grekland och Syrien visade starka sympatier för PKK. Europarådet fick snart många orsaker att intressera sig för ett krig där de mänskliga rättigheterna uppenbarligen kränktes.
   PKK lyckades inte befria några delar av östra Turkiet, utom möjligen för en kortare tid. Men mot alla odds lyckades PKK hålla ut och rekrytera nya soldater.
   I väst finns en viss sympati för kurderna och en tydlig antipati mot turkarna. En del av misslyckandet för Turkiet att närma sig EU kan skrivas på kurdfrågans konto.
   Själva kriget inne i Turkiet har kört fast och består numera av en ständig och hopplös blodsutgjutelse.
   Kring åren 1990-91 tycktes PKK vara på väg att vinna över befolkningen: Under den så kallade Kurdiska våren gick hela stadsbefolkningar obeväpnade ut mot turkiskt pansar. Turkiet slog brutalt tillbaka, tömde 1 000-tals kurdiska byar och organiserade en blodig terror mot civilbefolkningen i östra Turkiet. De bortjagade byborna är nu fattiga daglönare i turkiska städer, utom räckhåll för PKK.
   Uppenbart har PKK insett att en militär seger över Turkiet är omöjlig och satsar på en politisk lösning i samarbete med krafter i Västeuropa. I sina ständiga föredrag i den PKK-vänliga tv-stationen MED, som sänder från Bryssel, framför Abdullah Öcalan erbjudanden om vapenvila och krav på fredsförhandlingar.
   När gruppen kring Öcalan började ägna sig åt politik var målet en militär seger och skapandet av en fri kurdisk stat. I dag kan rörelsen tänka sig andra lösningar än ett självständigt Kurdistan.
   I juni intervjuade TT PKK:s Europachef Kani Yilmaz i Stockholm. Han underströk att PKK ser det som viktigt att hålla sig strikt inom lagens ramar i Europa.
  
Stefan Hjertén/TT
- Det mesta talar för att barnen inte är kvar i Sverige. Vi har uppgifter på att de befinner sig utomlands, någonstans i Europa, säger Bengt Fredriksson, kommissarie på länskriminalpolisen i Stockholm, till TT.
   Rikslarmet - rubricerat som människorov, alternativt försättande i nödläge - utfärdades i onsdags kväll. Polisen hade då fått in anmälningar från fyra familjer av turkisk-kurdisk härkomst. Under fredagen fick polisen in ännu en anmälan från en familj. Ungdomarna, två flickor och tre pojkar, är i 14-17 år.
   Enligt föräldrarna reste barnen till Värmland för att delta i ett sommarläger 22-29 juni. Men inget av barnen har kommit hem. Polisen tror att ytterligare tolv barn har försvunnit från lägret, men att deras föräldrar inte vill eller törs ta kontakt med polisen.
   Pappan till en ett av de försvunna barnen, en 18-årig flicka, är dock inte särskilt orolig. Han säger till Dagens Eko att hon frivilligt har fortsatt lägervistelsen på annan, okänd ort.
   - Jag och min fru och hela familjen är informerade, säger pappan.
   De försvunna ungdomarna bodde på Vitsands Hotell & Camping i Torsby.
   - De kom natten till den 19:e och åkte natten till den 30:e, säger anläggningens ägare Knut Persson-Ryen till TT.
   Persson-Ryen fick aldrig veta ungdomarnas namn och han vet inte vart de tog vägen efter vistelsen i Torsby. Men de verkar ha gett sig av i all hast, berättar han.
  
Många barn i gerillan
   - Vi vet helt säkert att PKK har varit med och arrangerat lägret. Sannolikt är det flera kurdiska föreningar som ligger bakom lägret, säger Gösta Andersson, förundersökningsledare på länskriminalen i Stockholm, till TT.
   Enligt Rädda Barnen består 20 till 25 procent av PKK:s styrkor av barn under 18 år. Det handlar om minst 3 000 barnsoldater. De yngsta är bara sju år och mer än tio procent är flickor.
   - Det är allmänt känt att PKK har satt i system att tvångsrekrytera barn, säger Henrik Häggström, projektledare på Rädda Barnen.
   Men att PKK skulle rekrytera barn från Sverige är inte tidigare känt på Rädda Barnen. Och Henrik Häggström vet inte riktigt vad han ska tro om de försvunna barnen i Värmland.
   - Det låter mycket märkligt att PKK skulle göra sig besväret att söka sig ända upp i Värmland för att röva bort barn. Att transportera så många barn ner till Turkiet utan att någon märker det måste vara en oerhört omständlig process, menar Häggström.
   En talesman för ERNK, PKK:s stödorganisation, berättar för TT att det finns ungdomsläger på många håll i Europa där kurdiska ungdomar söker sin identitet och diskuterar politik.
   - Det kan hända att några ungdomar på dessa läger vill resa ut och kämpa direkt. De måste då alltid ringa sina föräldrar innan de reser. Och alla får inte resa - de som är för unga hindras.
  
Sabina Schatzl-Stefan Hjertén-Jerker Edgren/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan