Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 9 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 18:43

Skattesmäll hotar vrakbärgare
RAUMA. När vrakbärgarna väl får upp galeasen Jönköpings last från Östersjöns botten uppstår nästa problem - de riskerar en rejäl skattesmäll.
   Frågan är till vilket land lasten ska föras. Sverige, Danmark, Tyskland och Finland är aktuella.
   - Jag vill helst till Sverige, sade på torsdagen projektledare Claes Bergvall, som anser sig ha fått nog av utländsk byråkrati.
   Tanken är att lägga upp lasten i ett frilager i väntan på köpare runt om i världen. På så sätt slipper bärgarna betala tull- och alkoholskatt i Sverige.
   Förutsättningen är dock att den över 80 år gamla konjaken och champagnen på Östersjöns botten klassificeras som varor från ett land utanför EU. Då hanteras ärendet av tullen i Stockholm som utan att behöva blanda in skattemyndigheter och alkoholinspektion kan ge tillstånd till att förvara lasten i ett frilager.
   Men om Jönköpings last bedöms bestå av EU-varor hamnar ärendet hos skattemyndigheten.
   - Det här är en lite speciell i situation, det måste jag medge, sade Philip Stenvall handläggare på särskilda skattekontoret i Ludvika.
  
Miljoner i skatt
   Vrakbärgarna tror att galeasen rymmer 40 200 liter 60 procentig konjak, 3 000 flaskor champagne och 5 000 liter bourgognevin. För att få föra in den lasten i Sverige skulle vrakbärgarna tvingas betala tolv miljoner kronor i alkoholskatt.
   - Det är inget som vi klarar av att betala i det här skedet, sade Claes Bergvall.
   Skatteinbetalningen kan dock skjutas upp om vrakbärgarna har tillgång till en lagerlokal som godkänts som skatteupplag. Antingen kan de komma överens med en redan godkänd upplagsinnehavare eller ansöka om att få upprätta ett eget skatteupplag. Båda lösningarna skulle kunna bli kostsamma.
   Dessutom krävs sannolikt tillstånd från alkoholinspektionen för att förvara Jönköpings last i Sverige.
   - Förfarandet skulle bli enklare om varorna klassificeras som tredje lands-varor och hanteras av tullen, sade Philip Stenvall.
   Om så inte blir fallet lutar det åt att vrakbärgarna tar sitt fynd till något av de andra aktuella länderna. Där behövs inget tillstånd från alkoholinspektionen. Däremot är det osäkert om de slipper betala skatt.
   - Men det kommer inte att vara oklart, när vi väl beslutar oss för var lasten ska föras, sade Claes Bergvall.
  
Kan bli ”kulturföremål”
   I Finland skulle alkoholskatten bli omkring elva miljoner kronor, i Tyskland knappt tre miljoner och i Danmark runt åtta miljoner kronor.
   Vrakbärgarna har varit i kontakt med danska myndigheter. Enligt Bergvall har de antytt att lasten kan behandlas på ett förmånlig sätt genom att champagnen och konjaken klassas som kulturföremål.
   Claes Bergvall hade dock även annat tull- och skatteregler att bekymra sig för.
   - Vi måste först ta upp lasten och se vad den egentligen innehåller, sade Claes Bergvall.
   Bärgningsarbetet gick långsamt framåt. Dykarna försökte blåsa bort lera runt fören för att kunna fästa de vajrar som de ska lyfta upp det sjunkna fartyget med. Kanske kan Jönköping bryta vattenytan sent på fredagen, trodde Claes Bergvall.
  
Peter Wallberg/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan