Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 8 JULI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 19:08

Tvist om värde på vraklast i Östersjön
RAUMA. De svenska vrakletarna avfärdar påståendet att galeasen Jönköpings last bara är värd en bråkdel av vad de själva hävdar.
   - Priset får man inte veta förrän vid försäljningen, säger projektledare Claes Bergvall.
   Först någon gång sent under torsdagen hoppas bärgarna kunna inleda lyftet av Jönköping från Östersjöns botten utanför Finlands kust.
   Dykarna var på onsdagseftermiddagen klara med att fästa lyftanordningarna i vrakets akter och skulle på kvällen påbörja arbetet vid fören.
   Bärgningen hade försenats på grund av att dykarna måste röja undan gamla vajrar från två ankare som upptäckts intill vraket och som skulle ha hindrat ett lyftförsök.
   - Sikten är bara 20 centimeter så dykarna arbetar praktiskt taget i blindo, spade den danske dykledaren Paw Jakobsen.
   Eftersom bara ett dyk var sjätte timme kan genomföras, så blev förseningen avsevärd.
   - Vi har förlorat tolv timmar på allt detta skräp, sade Jakobsen.
  
Stort intresse
   I väntan på lyftet blev massmediala intresse för vrakletarna allt större. Särskilda båtturer till bärgningspråmen Pernille Diver ordnades för journalister. TV-team från bland annat Frankrike och Tyskland hyrde in egna båtar för att kunna guppa omkring runt bärgarna och de svenska projektledarna fick allt som oftast skynda till telefonen för intervjuer.
   Bärgningspersonalen ombord på pråmen var inte helt förtjust i allt spring bland kablar och dykutrustningar. Det var däremot projektledaren Claes Bergvall.
   - Det här är en supernyhet och vi blir exponerade över hela världen, sade han.
  
Värdet varar
   Bergvall räknar med att all publicitet underlättar den kommande försäljningen av Jönköpings champagne- och konjakslast.
   Att den anrika auktionsfirman Christie's värderingsman Duncan McEuen bara uppskattar värdet till knappt 30 miljoner kronor bekymrar honom inte. Bergvall står fast vid sin bedömning att lasten kan säljas för allt från flera hundra miljoner kronor till kanske ett par miljarder. Han menar att McEuen glömmer bort att många vill köpa inte bara på grund av smaken utan även för att champagnen och konjaken befunnit sig på havets botten i 82 år. Bergvall uppger att man redan lyckats sälja champagneflaskor för omkring 25 000 kronor styck från de omkring 500 som redan plockats upp ur djupet. Ytterligare omkring 3 000 flaskor tros finnas i vraket.
  
Sänkt av ubåt
   Vrakbärgarna räknar med att få minst samma pris för de 67 ekfat konjak som enligt sjöförklaringen fanns i Jönköpings lastrum, då galeasen sänktes av en tysk ubåt 1916. Det förutsätter dock att konjaken inte har förstörts av vatten.
   Omkring 80 000 flaskor kan tappas ur ekfaten, tror Bergvall.
   Det är ännu inte bestämt om lasten ska föras till Danmark eller Sverige. Valet beror på hur respektive lands tull- och skattemyndigheter ser på vrakletarnas fynd.
  
Peter Wallberg/TT

Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan