Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 3 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 14:13

Utredning om idrottsattentat läggs ned
STOCKHOLM. Ingen kommer att ställas till svars för de ouppklarade attentaten mot idrottsanläggningar i Stockholm och Göteborg förra året.
   Förundersökningen läggs ned i slutet av sommaren om inget nytt dyker upp.
   Det bekräftar chefsåklagare Eva Regner för TT.
   - Det finns inga konkreta misstankar mot någon, säger Regner.
   Det formella beslutet att lägga ned förundersökningen är inte fattat än. Regner betonar att den när som helst kan tas upp igen om bevisläget förbättras.
   - Vi har hela preskriptionstiden på oss, säger hon. När det gäller de aktuella brotten - mordbrand och allmänfarlig ödeläggelse - så betyder det tio år för brott av normalgraden och 25 år för grova brott.
  
Bara två uppklarade
   Förra årets bränder och bombattentat mot olika idrottsanläggningar fick stor uppmärksamhet i medierna. Det uppfattades som att attentaten hade udden riktad mot Stockholms OS-ansökan.
   Bara två av dem är uppklarade: mordbranden mot Lidingö tennishall och det planerade attentatet mot statyn Människan och Pegasus på Millesgården.
   För dessa två brott är den så kallade OS-bombaren Mats Hinze dömd till sju års fängelse. Hinze har överklagat sin dom till Högsta domstolen (HD), som avgör frågan om prövningstillstånd inom de närmaste veckorna.
   Om Hinze har varit misstänkt också för de övriga attentaten vill Regner inte uttala sig om.
   - Jag kan bara säga att hittills har ingen formellt varit delgiven misstanke.
  
Tekniska likheter
   Eva Regner uppger att det finns vissa tekniska likheter mellan Lidingöbranden och några av de andra bränderna, men vari de består vill hon inte gå in på.
   - En annan likhet mellan alla brotten är att den eller de, som begått dem inte haft som primär avsikt att skada människor. De har riktats mot idrottsanläggningar vid tider på dygnet då inga människor varit där och det är ju ett litet plus, säger Regner.
   Men risken för att någon skulle komma till skada har dock funnits, betonar hon.
   - En cyklist eller hundägare kunde ha passerat Stadion när det small där och fått en tegelsten i huvudet. Det är den risken, som vägs in i bedömningen av straffvärdet för den här typen av brott, säger Regner.
   Mordbranden mot Ingvar Carlssons bostad i Tyresö i juni ingår troligen inte i samma serie som de övriga attentaten, uppger Regner. Även mordbränderna mot Nynäshamns ishall i juni och Trollbäckens IP i juli skiljer sig från övriga bland annat genom sin geografiska belägenhet. (TT)

  
Fakta: OS-attentat 1997
   * Nacka ishall, 19 maj
   * Lidingö tennishall, 23 maj (Mats Hinze dömd för denna)
   * Östermalms IP och Djursholms tennishall, 2 juni (bara 30 minuter mellan dessa båda bränder)
   * Saltsjöbadens tennishall, 9 juli
   (Mordbränderna mot Ingvar Carlssons bostad i Tyresö, 3 juni, Nynäshamns ishall, 12 juni, Trollbäckens IP, 10 juli, hör enligt åklagaren inte till serien)
   Bomberna:
   * Stockholms stadion, 8 augusti
   * Nya Ullevi Göteborg, 25 augusti
   * Millesgården på Lidingö, 4 september (Ej fullföljd sprängning. Hinze greps då och är dömd för försöket)
   (TT)
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan