Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 17 JUNI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 16:50

Protestmöte mot Barsebäck i Köpenhamn
KÖPENHAMN. Det skulle bli en segerfest för att fira stängningen av den första av Barsebäcksverkets reaktorer 1 juli. Men eftersom kärnkraftverkets ägare lyckades få stängningen uppskjuten ordnar de danska kärnkraftmotståndarna OOA samma dag istället ett stort protestmöte på Rådhusplatsen i Köpenhamn.
   Mötet genomföres under parollen ”Den danska befolkningen vill att Barsebäck stängs. Och det skall ske nu”.
   -Vi måste medge att ägarna av Barsebäcksverket har en obestridlig talang för att lägga krokben. De har uppnått kanske flera års försening av stängningen. Nu skall ju flera rättsinstanser i Sverige och EU granska om stängningen innebär en ekonomisk förlust för ägarna, säger Siegfried Christiansen från OOA.
   Talare på Rådhusplatsen blir den förra inrikesministern Birthe Weiss (s), som under flera år har framfört de danska kraven om en stängning till den svenska regeringen, folketingsmedlemmen Margrete Auken (sf), chefredaktör Jörgen Steen Nielsen (Dagbladet Information) och OOA-aktivisten Lena Warrer.
   -OOA liksom en stor del av den danska befolkningen anser att Barsebäcksverket är felplacerat och utgör för varje år som går ett allt större hot mot Danmark. Om olyckan är framme står otaliga danskars liv och hälsa på spel. De flesta vitala samhällsfunktioner kan bli lamslagna, säger Siegfried Christensen.
   -Kanske får vi från dansk sida ta till rättsliga steg mot Sverige. Det har den danska regeringen tidigare hotat med, tillägger han. (TT-RB)
  
Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan