Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige Visa alla rubriker
Publicerat kl :

Slutstrid om champagnevraket
STOCKHOLM. Striden om bärgningen av champagnevraket Jönköping utanför Finlands kust tycks nu närma sig slutet.
   Den finländska polisen ingrep på torsdagen mot det finländska dykarlag som i flera omgångar under våren och försommaren dykt efter lasten.
  
FAKTA: CHAMPAGNEVRAKET
   Galeasen Jönköping hittades förra året i bottenhavet utanför Raumo, norr om Åbo, på 64 meters djup av det svenska dykkonsortiet C-Star.
   Ombord fanns en last av champagneflaskor, konjaksfat och vintunnor.
   Jönköping sänktes av en tysk ubåt 1916 och har legat orörd i drygt 82 år.
   Lasten värderas till mellan 20 miljoner kronor och en halv miljard, beroende på vilka spekulationer man skall sätta tilltro till.
  

   - Överkonstapel Juha Puuki från polisen i Nystad åkte klockan 15.20 tillsammans med kustbevakningen ut till finländarna för att hålla förhör med dem och inspektera deras dykutrustning, säger Claes Bergvall på det svenska konsortiet C-Star till TT.
   C-Star hävdar att de har bärgningsrätten och gjorde i tisdags en polisanmälan hos polisen i Nystad mot de finländska dykarna som samarbetar med den finländske affärsmannen Peter Fryckman och försöker göra anspråk på lasten.
   De har bland annat brutit mot egendomslagen, sjörätten och dykreglementen, menar C-Star som anser sig ha bärgningsrätten till den värdefulla spritlasten.
   - De har härjat fritt och stått och skrattat myndigheterna i ansiktet. Det har de kunnat göra tills det framträder en målsägare. Därför gjorde vi en polisanmälan, säger Bergvall.
  
Bärgas till grundare vatten
   Svenskarna som redan förra året började bärga lasten av champagne, konjak och vin innan vinteruppehållet, anser att bärgningsoperationen därför fortfarande pågår och att de finländska dykarna gjort intrång på deras arbetsplats.
   Senast natten till torsdagen inträffade en incident där finländarna trängde ut svenskarnas båt, som bevakar bärgningsplatsen i väntan på att C-Stars dyk- och bärgningsutrustning skall anlända.
   - De bröt mot sjörättsregler och gick in i ett avlyst område, säger Bergvall som gjort ytterligare en anmälan till polisen på incidenten.
   C-Star har för avsikt att flytta vraket som ligger på 64 meters djup in på grundare vatten för att underlätta bärgningen. Hela vintern har de rustat för bärgningsoperationen i Danmark och i Köpenhamn ligger deras båt Louise Diver med åtta professionella danska djupdykare, dykarklocka, tryckkammare och två pontoner redo. Det har dragit ut på tiden att få all utrustning godkänd enligt de säkerhetsdirektiv som gäller.
   Men nu är allt godkänt säger Bergvall:
   - Vi räknar med att ha mobiliserat för avgång på lördag och vara på bärgningsplatsen med utrustningen nästa onsdag. Sedan får de finländska dykarna inte plats, säger han.
  
Per Jarl/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan