söndag 24/5 1998
  ”Marknadshyror leder till fördubblad hyra”
STOCKHOLM (TT). Hyrorna i Stockholm kan mer än fördubblas om marknadshyror införs. Det i sin tur leder till ökad segregation och slumområden. Den varningen utfärdar nu Hyresgästernas riksförbund.
   Frågan om marknadshyror har debatterats länge. Moderaterna är det parti som ivrigast förespråkat marknadsanpassade hyror. Men resultatet skulle bli en genomsnittlig ökning av hyrorna i Stockholm med 40 procent, hävdar Hyresgästernas ordförande Jan Dannemann i en debattartikel i Dagens Nyheter.
   Förbundet har med hjälp av priser på bostadsrätter i Stockholm räknat ut hur hyrorna skulle se ut om enbart marknaden dikterade nivåerna. Resultatet är att i attraktiva lägen, som på Östermalm, skulle hyrorna öka med 108 procent. I Vasastan skulle hyrorna öka med upp till 70 procent och på Södermalm med upp till 60 procent.
   I ett begränsat antal områden skulle hyrorna minska, men 75 procent av alla lägenheter i Storstockholm skulle få högre hyror.
   Enligt Jan Dannemann slutar inte de negativa konsekvenserna av marknadshyror där. Även besittningsrätten skulle kunna kringgås genom att hyresvärden höjer hyran till en nivå som hyresgästerna inte kan klara. Den långsiktiga konsekvensen är enligt Hyresgästernas riksförbund klar: Stora grupper låg- och medelinkomsttagare tvingas flytta ut från innerstaden. Följden blir att antalet bostadslösa ökar och att områden med utpräglad social slum uppstår.