lördag 16/5 1998
  Göran Persson: ”Kärnkraftsfrågor fel ställda”
STOCKHOLM. Bara 22 procent av befolkningen vill börja avveckla kärnkraften redan i dag. 58 procent vill vänta, visar en opinionsundersökning som Dagens Nyheter refererar på lördagen.
   Statsminister Göran Persson ger inte mycket för det resultatet.
   - Det är inte den opinion jag möter, sade Persson under sitt besök i Dalsland på lördagen.
   - Jag tror att frågorna är fel ställda.
   Göran Persson vänder sig emot att den grupp som vill börja avveckla kärnkraften längre fram läggs ihop med den som inte vill avveckla alls.
   - Det är ju två helt motsatta kategorier, invänder han.
   - I stället borde man lägga samman de som vill avveckla nu med dem som vill avveckla senare.
   Att frågan om stängningen av Barsebäck skulle bli en belastning för socialdemokraterna i valrörelsen tror Göran Persson inte.
   - Däremot kan den ju komma att dras in i diskussionen om regeringsfrågan. Om det gynnar eller missgynnar oss kan jag inte bedöma i dag.
  
”Otakt i leden”
   Folkpartiledaren Lars Leijonborg är däremot rätt säker på att det är partierna som är emot en snabbavveckling som kommer att gynnas i valet.
   - Det finns enligt opinionsmätningar socialdemokrater som betraktar kärnkraften som en så viktig fråga att det motiverar ett partibyte, påkekade han vid en pressträff i Stockholm på lördagen.
   Han hänvisar till att fackföreningsrörelsen inte stöder den politik som partiet för.
   - Det är ett besvär för socialdemokraterna när man i en valrörelse går i otakt med LO.
  
Splittring i alla läger
   Leijonborg tecknar en hypotetisk bild där socialdemokratin förlorar valet. Då kanske Metallordföranden och kärnkraftsförespråkaren Göran Johnsson blir ny partiordförande.
   - Med det exemplet vill jag visa att inte bara de borgerliga utan också socialdemokraterna är djupt splittrade i denna fråga och att den splittringen kan komma i dagen igen, säger Leijonborg.
   Att kärnkraften hamnat i fokus vid sidan av vården och skolan framkom också vid ett torgmöte som Leijonborg höll i Stockholm på lördagen.
   Där möttes Leijonborg av applåder när han uppmanade åhörarna att rösta på folkpartiet så att kärnkraften inte snabbavvecklas utan att pengarna i stället satsas på viktigare saker som vårdgaranti.
   Opinionsundersökningen om kärnkraften har gjorts vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. (TT)