Tisdag 12 maj 1998. Publicerad kl
  ”Min son har schizofreni”
 BITTER MOT SAMHÄLLET Efter att förre ÖB Bengt Gustafssons psykiskt sjuke son bott på ett vårdhem i nio år har han nu flyttat till eget boende nära föräldrarna. ”Hela ansvaret har lagts över på oss”, säger han.
Foto: BÖRJE THURESSON
Förre ÖB berättar i tv om den svåra tiden

Förre ÖB Bengt Gustafsson och hans hustru Inger har en son som i tio år varit sjuk i schizofreni.
  Efter nio år på olika vårdhem har Per, 30, i dag eget boende nära föräldrarna.
  – Hela ansvaret har lagts på oss. Vem ska ta över när vi inte orkar längre, undrar de.
  I kväll i SVT 2:s Reportrarna berättar de om det dåliga stöd de får från samhället.
  – Per lever torftigt i dag, säger Bengt Gustafsson, med lock och pock försöker vi locka ut honom.
  Kommer inte föräldrarna ligger han inne hela dagen.
  1988 gjorde Per lumpen. han bestämde sig snabbt för att inte gå i pappa Bengts fotspår och bli militär.
  ÖB:s son ville bli fotograf.
  Sjukdomen började med att han låste in sig på toaletten och skrev konstiga brev. Föräldrarna visste inget förrän sjukdomen blommat ut.
  – Vi blev villrådiga när vi förstod att Per hade en psykisk sjukdom. Per började stanna hemma från jobbet, drog sig undan och låg apatisk.

Vårdades i nio år
  I cirka nio år vårdades Per Gustafsson på vårdhem och sjukhus. I dag har han slussats ut till eget boende nära föräldrarna.
  Bengt och Inger Gustafsson har också två döttrar, en bor i USA. När de hälsade på henne fick Per föreställningen att pappa Bengt skulle mörda honom.
  – När vi träffades hade han slängt ut ett lakan genom fönstret och tänkte hoppa, berättar Bengt Gustafsson, det var bara att ringa akuten.
  Bengt Gustafsson, som i sin tidigare yrkesroll som Sveriges högste militär pratade om hårda frågor och maktspel, pratar nu om sin privata tragedi som han levt med i tio år.
  Men han blir inte sentimental.
  Bengt och Inger Gustafsson menar att det inte är fel att ta ut de psyksjuka från institutionerna men de kunde inte drömma om att det var de två som skulle bära hela bördan.
  – När man är beredd att öppna upp sig har jag sett väldigt många ungdomar som drabbats av psykoser.

”Satsa mer på de svaga”
  – Politikerna måste ta sig samman och stötta de handikappade av alla sorter, vi måste vi börja satsa på de svaga i samhället. Hur klarar de av sina sjuka barn som jobbar åtta timmar om dagen och har dålig ekonomi med det dåliga stöd som samhället ger, säger Bengt Gustafsson i tv-programmet Reportrarna.
Ulla-Lene Österholm



46 000 svenskar har sjukdomen
46 000 svenskar har schizofreni, enligt en färsk undersökning från Socialstyrelsen. 3 000 av dem är inlagda.
  Sjukdomen kan uppstå genom tre faktorer: Arv, sociala eller psykologiska faktorer. Den bryter ut för män i 17–20 årsåldern. För kvinnor i 20–25 årsåldern.
När sjukdomen bryter ut blir de drabbade handlingsförlamade. De ligger kvar i sängen, förmår inte planera sin dag, kan inte göra inköp, klarar inte av en bussfärd eller att betala hyran – och blir vräkta.
  – Det har hänt att folk har svultit ihjäl i sina lägenheter, det är en förklaring till dödsfallen utöver självmorden, säger Ove S Ohlsson, som avgick i lördags efter sex års ordförandeskap i Intresseförbundet för Schizofreni.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: