/
  John Bouvin omhändertogs av polis
STOCKHOLM. Ett 30-tal personer, de flesta nazister, togs om hand av polis i centrala Stockholm under 1 maj. Bland de omhändertagna fanns också ny demokratis ledare John Bouvin.
   Det hela började på Östermalmstorg, som var avspärrat av polisens kravallstaket. Där hade ett 40-tal personer samlats, trots att polisen inte beviljat demonstrationstillstånd. Både ny demokrati och Konservativa partiet hade sökt tillstånd, men nekats.
   Demonstranterna bestod mestadels av unga män i basebollkepsar och svarta t-tröjor. De flesta av dem verkade ha några år kvar till rösträttsålder. Men där fanns också en del äldre. Bland dem John Bouvin, numera partiledare för ny demokrati.
  
Hets mot folkgrupp
   Bouvin genomförde en enmansdemonstration på Östermalmstorg.
   -Han gick fram och tillbaka med flaggor, bland annat den svenska, FN-flaggan samt en flagga jag inte kände igen. Han slutade inte trots tillsägelse. Då blev han omhändertagen för störande av ordningen, sade polisens talesman Claes Cassel.
   Inte långt senare började en äldre man som tillhör Medborgarpartiet att skandera ”ut med de kriminella” och fick en del med sig i talkören. Strax därefter skrek de ”ut med packet” och då ingrep kravallpolisen. Med milt våld slet de in mannen innanför avspärrningarna på Östermalmstorg och förde bort honom. Han greps för hets mot folkgrupp.
   Kort därefter omhändertogs ytterligare två unga män med rakade hjässor för ohörsamhet mot ordningsmakten. De som var kvar stämde upp i Du gamla du fria med sina målbrottsröster innan skaran så smått upplöstes och började gå mot Sturegatan.
  
Hotade demonstranter
   Bara 20 minuter senare var ett 25-tal av ungdomarna uppställda mot en vägg på Linnégatan, ett par kvarter därifrån.
   -De hade samlats nere i korsningen Sturegatan och Linnégatan, just där socialdemokraternas demonstrationståg skulle gå. De uppträdde på ett sådant sätt att man kunde misstänka att de skulle begå brott. Bland annat uttalade de tydliga hot mot demonstrationståget, sade Claes Cassel.
   Samtliga ungdomar, som Cassel beskriver som ”renodlade nazister”, kördes därefter bort i en inhyrd SL-buss till polisstationen på Norrmalm.
   -Jag tror att det här ingripandet kommer att innebära att resten av dagen blir lugn, sade en lättade Claes Cassel.
   Stockholmspolisen inledde strax före klockan 18 en razzia mot en lokal på Tjärhovsgatan på Södermalm i Stockholm. Aktionen, där ett 100-tal poliser deltar, gäller misstankar om sprängmedel. Lokalen är träffpunkt för syndikalister och anarkister, enligt polisens talesman Claes Cassel.
   Ett 80-tal nazister genomförde en demonstration i Nora utanför Örebro vid 17-tiden på fredagseftermiddagen. Samtliga greps senare, misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.
   Arrangör var Nationalsocialistisk front som har sitt huvudsäte i Karlskrona. Nazisterna hade samlats i Örebro och tog sig därifrån till Nora, tre mil bort.
   Där genomförde de en demonstration. Nazisterna saknade tillstånd och de åtta poliser som fanns på plats kunde inte stoppa dem. Nazisterna, de flesta uniformerade, marscherade rakt igenom polisavspärrningarna och använde sina flaggor som tillhyggen.
   De maktlösa poliserna kunde bara kalla på förstärkning, samtidigt som nazisterna höll sitt möte i centrala Nora. Flera Norabor började kasta glåpord efter demonstranterna och efter ett tag marscherade de tillbaka till en parkeringsplats i stadens utkanter.
   Där fanns då ett 100-tal poliser på plats. Samtliga demonstranter avvisiterades och greps för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.
   Bland de gripna nazisterna finns också en del norrmän. Varför demonstranterna valde den lilla orten Nora är fortfarande ett mysterium.
   -Vi vet inte det. Jag tror att det mest var en slump att det blev Nora, som annars är en liten, lugn plats, säger Örebropolisens talesman Göran Gunnarsson till TT.
   Kravallutrustade poliser med dragna batonger och hjälmar grep ett 30-tal ungdomar för våldsamt upplopp vid en demonstration i Malmö på 1 maj.
   Demonstranterna samlades på Gustaf Adolfs torg i Malmö på eftermiddagen. Efter en stund började de bryta upp gatsten och när polisen grep in började ungdomarna kasta sten mot dem. En kvinnlig polis fick en sten på sig. Demonstranterna förflyttade sig sedan till Kalendergatan i centrala Malmö. Vid 17.30-tiden hade ett 25-tal poliser, fem polishundar, nio polishästar och sex bilar kommit till platsen. De militanta ungdomarna skrek krossa polisen och polisen svarade med att trycka upp ungdomarna mot en vägg.
   Minst två personer skadades vid den bråkiga demonstrationen i Malmö.
   Vid inledningen av bråket träffades en kvinnlig polis av en gatsten och skadades så illa att hon fick föras till sjukhus. I samband med gripandena senare på Baltzarsgatan har av allt att döma en kvinnlig demonstrant brutit armen.
   Bengt-Åke Nilsson, avdelningschef för piketstyrkan i Malmö, säger att demonstranterna började bryta upp gatsten och kasta mot de poliser som närmade sig dem på Gustaf Adolfs Torg. På en lastbil som demonstranterna hade med sig påträffades basebollträn och liknande tillhyggen.
   Enligt Nilsson har affischer om den olagliga demonstrationen i Malmö spridits i södra Sverige under veckan. Deltagarna i demonstrationen beskrivs som unga anarkister i jackor med svarta munkhuvor.
   Vid 18-tiden stod de omkring 30 ungdomar som gripits, hopträngda under stark polisbevakning,och väntade på att transporteras bort med buss. En bit därifrån vaktade polisen ytt erligare elva gripna demonstranter. De flesta gripna är misstänka för grovt upplopp, några också för förberedelse till grov misshandel. (TT)