Aftonbladet. Senaste nytt. Dygnet runt. Aftonbladet val -98.
    Inför 20 september 1998
  Rädslan är det nya partiets enda chans
 PRATAR GOJA? Ian Wachtmeister har nu presenterat partiprogrammet för det nya partiet. Den viktigaste frågan blir en kraftig begränsning av invandringen.
Foto: BÖRJE THURESSON

Ian Wachtmeister greppar det halmstrå som finns.
  Hans nya skapelse, det nya partiet, blir en främlingsfientlig rörelse.
Lena Mellin   I början av april presenterade Ian Wachtmeister sitt nya parti, det nya partiet. Ett parti utan medlemmar och partistämmor men med en styrelse som handplockats av den självutnämnde partiledaren.
  Redan då framkom att det nya partiet blir något som Sverige hittills saknat eller varit förskonat ifrån. Det nya partiet är en främlingsfientlig rörelse.

Assimilering ett krav
  I går presenterades partiets invandrarpolitik. Den går i korthet ut på att så få som möjligt ska komma hit. Enbart tillfälliga uppehållstillstånd ska delas ut. Den som efter granskning eventuellt tillåts att stanna ska assimileras, det vill säga överge sin gamla kultur och religion.
  För Ian Wachtmeister är förmodligen en uttalad främlingsfientlighet den enda chansen. Övriga punkter på partiets lista över viktiga frågor behandlas av andra partier.
Jobben och företagen. Står högst upp på listan på samtliga andra partiers program.
Skolan. Samma här.
Vården. Också ett av de fem områden som samtliga andra partier anser tillhör dagens viktigaste.

Utveckla kärnkraft
Brott och straff. Åtminstone en av moderaternas paradfrågor.
Den politiska klassen, personval. Personval införs redan i årets val.
Familjen. Ett område som redan inmutats av moderaterna och kristdemokraterna.
Utveckla kärnkraften och ta bort miljöskatterna. Liksom när det gäller främlingsfientligheten är det nya partiet ensamt på plan. Men till skillnad från rädsla för det okända är det ingen stor folklig fråga.
Sänkt skatt för låginkomsttagare. Också en fråga som moderaterna driver.
  Det finns en stor misstänksamhet mot flyktingar i Sverige. Åtminstone när de beskrivs som en anonym grupp. Däremot tycks medkänslan och sympatin finnas för flyktingar som grannar, arbetskamrater och andra man lärt känna. Det bevisas inte minst av engagemanget för familjen Sincari och syskonparet från Uganda.
  Möjligen är rädslan så stor att Ian Wachtmeister och hans parti kan forcera 4-procentsspärren. Rädslan är i alla händelser det nya partiets enda chans.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: