måndag 13/4 1998
  Berguven Eloff blir pappa
SUNDSVALL. Berguven Eloff som gjorde 50 000 hushåll och tre fabriker strömlösa i februari förra året skall bli pappa.
   Under sin konvalescens hos Berguv Nord har han funnit kärleken och sedan några dagar ruvar honan Ellina på tre, kanske fyra ägg.
   Hur många ägg det rör sig om vet man inte säkert. Vid avelsprojektet Berguv Nords anläggning utanför Sundsvall är det besöksförbud. Fem honor ruvar och får inte störas under de närmaste veckorna.
   Berguven Eloff blev riksbekant i februari förra året. Den unge uven som då ännu inte fått något namn jagade längs en högspänningsledning när han plötsligt kom för nära. Ljusbågen slog uven till marken och stora områden blev utan ström. En massafabrik och två pappersbruk stannade. 50 000 hushåll i Medelpad, Ångermanland och västra Jämtland blev utan el.
  
Omnämnd i SCA:s årsredovisning
   För skogsföretaget SCA som omsätter 58 miljarder kronor blev det så dyrt att händelsen fått en egen plats i bolagets aktuella årsredovisning till aktieägarna: ”Berguven överlevde, men haveriet krävde reparation och kontroll av sodapannan och produktionen låg nere i drygt tre veckor”, skriver SCA bland annat.
   Berguven Eloff hittades svedd och svårt medtagen efter några dagar. Han togs om hand av Berguv Nord i väntan på att en ny fjäderdräkt skulle växa ut och i vintras gjordes ett försök att ge honom en plats i avelsprojektet.
   En uvhona är betydligt större än hanen och det har hänt att honor dödat hanar som inte passat:
   -Men de har anpassat sig bra till varandra. Att paret ruvar är ett bevis men det återstår att se om Eloff blir en bra pappa, säger fågelexperten Nils Lundmark som följt Eloff.
   Lever Eloff upp till kraven blir han troligen kvar i avelsprojektet några år. Annars återfår han sannolikt friheten i höst tillsammans med sina ungar. (TT)