Måndag 6 april 1998
  Sekt utnyttjar kungen i video
”DE HAR INTE TILLFRÅGATS” Hovet reagerar kraftigt på scientologernas utnyttjande av kungaparet: – Kungen stödjer inte den här verksamheten. Kungaparet vill inte medverka i sådana här sammanhang och har heller inte tillfrågats, säger hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.
Foto: REUTERS

Hemlig propagandafilm sprids över hela världen

Kungaparet utnyttjas i en hemlig propagandafilm för en religiös sekt.
  I filmen framställs Sverige som ett drogträsk där scientologernas vårdhem Narconon är den enda räddningen.
  Det har till och med kungen insett, enligt filmen.
  – Vi vet inte hur de har fått tag på de rörliga bilderna på kungaparet, säger hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

  Det svenska kungaparet används som reklamansikten i den världsomspännande och kritiserade sekten scientologkyrkans film.
  TV 4:s Nyheterna visade i går den hemliga propagandafilmen som inte var avsedd för svenska ögon.
  I filmen, som sändes på scientologernas nyårsvaka i Los Angeles och som sedan spridits över världen utom i Sverige, svartmålas Sverige som ett land med stor brottslighet och missbruk.
  Bland annat påstås att Sverige är det land där stölder ökar mest i världen.
  Svaret på problemen heter enligt propagandafilmen Narconon – missbrukarvården som är en del i den hårt kritiserade och kontroversiella scientologikyrkan.
  Filmen visar falska löpsedlar från ett tiotal svenska dagstidningar och den svenska polisen bedyrar Narconons förträfflighet, enligt berättaren i propagandafilmen.
  – Ingen sa någonting om scientologerna, berättar polisen Lars Serenander som finns med i filmen till TV 4.

Kungen framställs som beskyddare
  Kungen framställs som en hängiven beskyddare av Narconon.
  – Kungen stödjer inte den här verksamheten. Kungaparet vill inte medverka i sådana här sammanhang och har heller inte tillfrågats. Vi har varit i kontakt med Narconon och de har lovat att ta bort inslaget, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.
  Kungen och drottningen har filmats på ett planeringsmöte tillsammans med sina medarbetare.
  Hovet känner inte till hur Narconon har kommit över de rörliga bilderna.
  – Den här typen av möten har bara filmats vid ett fåtal tillfällen och hur Narcanon har fått tag på dem vet vi inte, säger Tarras-Wahlberg.
  Enligt Tarras-Wahlberg är bilderna gamla. Kanske upp till tio år.
  – Det kan jag säga eftersom flera av medarbetarna som syns inte längre arbetar kvar.
  Filmen visar också ett lyckönskningstelegram från kungen till Narconon.

Alla får ett svarstelegram
  – Det händer ofta att organisationer som firar jubileum eller högtidsdagar skickar telegram och då går det tillbaka ett svarstelegram.
  – Bakgrunden till det här telegrammet var att det kom en inbjudan till deras 25-årsjubileum som kungaparet tackade nej till. Sedan önskade de sig ett telegram i stället, berättar Tarras-Wahlberg.
  Enligt sektexperten Åke Wiman, som granskat scientologerna i många år, är detta en hämnd på att scientologernas så kallade bibel offentliggjordes i Sverige för ett par år sedan. Detta skedde sedan en ivrig internetanvändare, Zenon Pnoussi, fick syn på den på internet.
  Han lämnade den till riksdagen och därmed blev den en offentlig handling.
  – De hatar kritik och förföljer kritiker och avhoppare. Nu vill de smutskasta Sverige och visa sin egen förträfflighet, säger Åke Wiman.

Narconon – vård med statliga bidrag
Narconon startades av scientologikyrkan 1972. Det är en privat stiftelse som behandlar drogmissbrukare. Narconon har tre behandlingshem i Sverige: i Huddinge, i Knutby utanför Uppsala och i Eslöv. En stor del av personalen rekryteras bland före detta missbrukare.
  Narconon får statliga bidrag för sin verksamhet.
Behandlingen bygger på den amerikanske filosofen L Ron Hubbards idéer från 1950-talet.
  Genom auditering, en slags terapi, skall människorna bli fria från psykiska störningar.


Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: