Bertelsmann köper USA:s största bokförlag
NEW YORK. Det tyska mediekonglomeratet Bertelsmann köper USA:s största bokförlag Random House, uppgav Bertelsmann på måndagen. I och med köpet samlas några av världens mest kända författare under ett och samma tak.
   Förlaget behåller namnet Random House.
   Bertelsmann äger Bantam Doubleday Dell som bland annat ger ur John Grishams bästsäljare. Men företaget har sökt efter ett sätt att utöka sina marknadsandelar i den engelskspråkiga förlagsvärlden.
   Random House har publicerat romaner av bland andra Norman Mailer och John Updike.
   Advance Publications, som äger Random House, beslutade sig för att sälja förlaget för att koncentrera sig på utgivningen av tidningar. Det privatägda Advance ger ut tidskrifter som The New Yorker, GQ och Vanity Fair.
   Bertelsmann är världens tredje största mediekoncern, bara Time Warner och Walt Disney är större. Bertelmann äger bland annat musikklubben BMG, skivbolaget RCA och Artista samt tidskrifterna McCall's och Family Circle.
   I och med köpet av Random House får Bertelmann också en stor mängd nya titlar till sin nya boktjänst på Internet, BooksOnline. Företaget meddelade i februari att man planerar en sådan tjänst. (Associated Press)