Ny demokrati splittrat om samarbete med extremhögern
STOCKHOLM. Det blev en tumultartad inledning på ny demokratis samarbete med det högerextrema partiet Konservativa partiet.
   Både antifascister och nydemokrater hade samlats för att protestera när de två partierna genomförde ett möte i Stockholm på lördagskvällen.
   Representanter partierna hade samlats i ny demokratis lokaler i Stockholm för att diskutera ett valsamarbete. Samtidigt protesterade ett 40-tal aktivister från Antifascistisk aktion mot mötet genom att blockera ingången till lokalen.
   Stämningen blev mycket spänd när sympatisörer till Konservativa partiet och ny demokrati hindrades från att komma in. Demonstranterna avbröt dock protesterna utan handgemäng när kravallutrustad polis kom till platsen.
   Även medlemmar från ny demokrati var på plats för att protestera mot partiledaren John Bouvin och samarbetet med Konservativa partiet.
   - Om John Bouvin vill bli nazist så får han väl bli det, men vi vill inte vara med, sade Jan Rendle från ny demokratis avdelning i Haninge.
  
Inte nazister
   Både John Bouvin och Konservativa partiets ledare Leif Larsson dementerade alla påståenden om att det skulle finnas några inslag av nazism inom något av partierna.
   - Jag har läst Konservativa partiets partiprogram och inte funnit något som jag inte ställer upp på, sade John Bouvin.
   Leif Larsson erkände att han tidigare varit medlem i nationalsocialistiska organisationer, men poängterade att det tillhör det förflutna. Han benämner i stället partiet som ”ett patriotiskt parti”.
   Flyktingpolitiken är en av partiernas främsta valfrågor och i Konservativa partiets partiprogram kräver man bland annat ett totalt stopp för flyktingar från andra världsdelar.
   Anledningen till samarbetet är till stor del ny demokratis valbudget. Partiet får fortfarande partistöd och enligt John Bouvin har man runt fyra miljoner kronor i valbudgeten. Med hjälp av dessa pengar tror han att det finns goda chanser att komma in i riksdagen efter valet.
   I det nya samarbetet ingår även Skånealliansen, som består av bland annat Skånepartiet och Sjöbopartiet.
  
Daniel Berg/TT