Aftonbladet  
Aftonbladet nyheter  

Torsdag 12 mars 1998

Nu friar alla till Olof Johansson
Lena Mellin: Både Bildt och Persson behöver centerns stöd

178
INGA BLÅTIROR LÄNGRE – nu svärmar i stället friarna kring centerledaren. Olof Johansson har lovat att i god tid före valet berätta vilken statsministerkandidat centern ska stödja. Därför uppvaktas han nu flitigt – och inte bara av Carl Bildt.
Foto: BÖRJE THURESSON


Glöm blåtiran.
  Egentligen är Olof Johansson inte påpucklad och slagen. Han är omsvärmad av friare.
  Vem fick veta det först? Olof Johansson, naturligtvis.
  När moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet i går presenterade sitt förslag till billigare hushållstjänster, en av politikens stora tvistefrågor, kände en person redan till innehållet. I god tid hade Carl Bildt informerat centerledaren.
  Orsaken är enkel. Johansson är en maktfaktor, med eller utan blåtira.
  Det finns två potentiella regeringsbildare efter valet om drygt ett halvår.
  Den ena heter Göran Persson (s). Hans parti stöds av 37,6 procent av väljarna. Han kan dessutom räkna med stöd från vänster- och miljöpartiet. De stöds av en knapp sjundedel av väljarkåren.

I en fil för sig
  Den andre statsministerkandidaten heter Carl Bildt (m). Backningen består av kristdemokraterna och folkpartiet. Tillsammans samlar de tre partierna 39,6 procent av rösterna enligt senaste Sifo.
I en fil för sig kör centerns Olof Johansson med knappt sex procent av väljarna bakom sig. Han vägrar hittills att välja sida. Han talar om Mittens rike i stora annonser.
  Centern har dock deklarerat att de i god tid före valet ska tala om för väljarna vilken statsministerkandidat de kommer att stödja vid den kommande regeringsbildningen.
  Avgörande blir hur de andra partierna ställer sig i för centern viktiga sakfrågor.
  En sådan fråga kan vara beskattningen av tjänstesektorn, ett område som enligt samfälld expertis kan ge tusentals nya jobb – om bara skatten sänks.

Halva priset för städhjälp
  Moderaternas, folkpartiets och kristdemokraternas förslag går i korthet ut på att hushåll ska kunna köpa tjänster som städning, målning, ombyggnad och barnpassning för upp till 50 000 kronor om året. Men bara betala för halva summan. Företagen kompenseras med en skattereduktion.
  Formellt läggs förslaget i april i oppositionens alternativ till regeringens vårbudget.
  Socialdemokraterna har ingen uttalad åsikt om hur beskattningen av tjänstesektorn ska se ut. De hänvisar till EU som nyligen sköt planerna på försök med sänkt moms på hushållstjänster på obestämd framtid.

Ligger närmare borgerliga blocket
  Centern vill egentligen sänka arbetsgivaravgiften på alla jobb, oavsett vilken sektor de befinner sig i. Men partiet kommer att lägga förslag om sänkta arbetsgivaravgifter, eller sänkt moms, på hushållstjänster i sin budgetmotion i vår. Ett område som nämnts är vård av sjuka i hemmet.
  Centern ligger alltså närmare sina forna regeringsbröder än sin nuvarande ekonomiske samarbetspartner i den här frågan. Men räcker det för att Olof Johansson ska välja Carl Bildts friarbukett?
  Knappast.