Åtta algerier gripna av belgisk polis
BRYSSEL. Belgisk säkerhetspolis grep på torsdagen åtta personer misstänkta för samröre med algeriska GIA. Enligt svenska säpo och belgiska inrikesdepartementet är en av de gripna svensk medborgare med algeriskt ursprung.
   Operationen inleddes vid femtiden på torsdagsmorgonen, då polisen stormade en byggnad i stadsdelen Ixelles där åtta misstänkta algeriska terrorister uppehöll sig.
   Vid stormningen utbröt skottlossning och stor förvirring. Sju av männen greps omedelbart. Men en man förskansade sig, försedd med handggranater och ett automatgevär, inne i byggnaden.
   Under dagen spärrade polisen av kvarteret och evakuerade de boende i området.
   Först strax före 19-tiden på torsdagskvällen stormade polisen byggnaden på nytt. Denna gång kunde mannen, som ådrog sig allvarliga skador i ansiktet, gripas. Mannen fördes senare till sjukhus.
   -En av de misstänkta fick allvarliga ansiktsskador och en annan fick en lättare skottskada i ena foten, sade Dalila Douisi, taleskvinna för Belgiens inrikesminister Johan Vande Lanotte.
  
En svensk
   Såväl den belgiska polisen som inrikesdepartementet bekräftade under torsdagskvällen uppgifter om att fyra av de gripna hade skandinaviska medborgarskap. En uppgavs vara svensk medborgare med algeriskt ursprung.
   Enligt Douisi låg gränsöverskridande polissamarbete bakom tillslaget.
   -Vi har under en längre tid haft samarbete med polismyndigheter i flera länder, och det samarbetet kommer att fortsätta, sade hon.
   De åtta männen misstänks för förberedande av terroristisk verksamhet, samt för samröre med den algeriska organisationen GIA, en grupp som ligger bakom mycket av våldet i hemlandet.
   Den algeriska regeringen anser att exilalgerier i särskilt Belgien, Storbritannien och Sverige är en viktig del av konflikten i Algeriet och uppmanat regeringarna i de tre länderna att krossa baser för terrorism i Bryssel, London och Stockholm.
  
Övervakas i Sverige
   -Vi kan inte kommentera fallet med den gripne svenska medborgare i Bryssel, sade säpochefen Anders Eriksson till TT på torsdagskvällen.
   Han hänvisade i stället till de till de belgiska myndigheterna som får besluta om vad som ska hända med den svenske medborgaren.
   Eriksson berättar dock att personen finns bland dem som Säpo har hållit uppsikt på en längre tid för misstänkt samröre med algeriska terrorister.
   -Vi har gjort flera ingripanden mot misstänkta GIA-medlemmar, även om det har varit lugnt på den fronten i år, säger Anders Eriksson.
   De terrormisstänkta finns enligt Säpochefen på ”flera orter” i landet.
   Efter terrovågen i Frankrike sommaren 1995 då sammanlagt nio människor dödades och 193 skadades involverades även Säpo i jakten på misstänkta terrorister.
   Flera personer begärdes utlämnade till Frankrike och Algeriet och algeriska medborgare i Sverige belades med tystnadsplikt.
   Ett uppmärksammat fall rörde Abdelkrim Deneche som först utpekades och begärdes utlämnad för ett terrordåd, men som senare visade sig vara oskyldig och slapp utlämning till Frankrike. I ett annat fall verkställdes inte utvisningen till Algeriet på grund av den osäkra situationen i landet.
   Den man som först på kvällen övermannades vid den belgiska polisens razzia mot misstänka terrorister identifierades som Farid Melouk, uppgav det belgiska inriksedepartementet, enligt nyhetsbyråerna Reuters och DPA. Den 32-årige fransmannen med algeriskt ursprung är en av dem som i februari dömdes i sin frånvaro i Frankrike för delaktighet i en terrorvåg 1995. Jonas Lindgren/
  
Claes Reimegård/TT