Konsum stänger butik i Husby efter hot
STOCKHOLM (TT). Gröna Konsum har beslutat stänga sin butik i Stockholmsförorten Husby efter upprepade fall av hot, stölder och misshandel.
   - Personalen har hotats av ungdomsgäng, missbrukare och personer med hundar. Nu ger vi upp, säger Gröna Konsums säkerhetschef Kalle Forsman till tidningen Dagens Handel.
   Husby är en av Stockholms invandrartätaste områden med hög arbetslöshet. Gröna Konsum uppger i Dagens Handel att man har försökt hålla butiken igång genom olika åtgärder.
   - Under flera perioder har vi haft väktare på plats i butiken. Vi har arbetat framgångsrikt i andra områden, men i Husby vill vi inte fortsätta, säger Kalle Forsman.
   - Vi följer den formella gången med polisanmälningar. Men tyvärr brukar den efterföljande rättsliga processen inte ge några resultat. Det gör att ungdomsgängen får efterföljare som börjat stjäla och hota redan i 12-årsåldern, säger han.
   Enligt Bill Erlandsson, pressombudsman på Handels, är detta första gången en butik läggs ner med direkt hänvisning till brottslighet. Han ser det som ett nederlag för hela samhället.
   - Visst är det det. Jag blir riktigt tagen när jag hör talas om det, säger han till TT.
   I genomsnitt rånas två butiker om dagen i Sverige och Handels har länge drivit kampanjer för ökad säkerhet.
   - Rån, våld och hot är vårt största arbetsmiljöproblem. Rånen blir fler, det är fler förövare och de blir tyngre beväpnade. Det är främst servicebutiker som rånas men alla butiker är drabbade, säger han.
   Enligt Bill Erlandsson har butikerna tagit över förstaplatsen på rånarnas önskelista.
   - Det finns för mycket pengar i butikerna och det slarvas oerhört från arbetsgivarnas sida.