S i Västerbotten nobbar Jabar Amin
LYCKSELE. Socialdemokraterna i Västerbotten vill inte ha statsvetaren Jabar Amin på sin riksdagslista. De invandrare som fört fram hans namn blev nedröstade vid lördagens valkonferens i Lycksele.
   Inför valkonferensen hade socialdemokratiska invandrare gått samman och mobiliserat krafterna mot valberedningens förslag till riksdagslista med få invandrarnamn och inget på valbar plats. De ville ha in Jabar Amin, statsvetare från den irakiska delen av Kurdistan, på listan.
   Men valkonferensen sade på lördagen nej till förslaget att utöka listan med ytterligare ett namn, trots att Amin skulle ha placerats på sista plats. Ombuden sade också nej till att byta ut valberedningens namn på plats nummer 23 mot Jabar Amins.
  
Besvärlig?
   -Jag är besvärlig för eliten. Genom att markera så hårt mot mig vill man statuera exempel, sade Jabar Amin till TT, efter den slutna omröstningen.
   -Vi invandrare betraktas fortfarande som mindre värda, trots att det är ett förlegat synsätt. Om socialdemokraterna fortsätter att agera så här kommer det att leda till att Sverige splittras i ett vitt och ett svart Sverige.
   Amin menar att nomineringarna i Västerbotten inte ska ses som en isolerad händelse.
   -Det har hänt på flera håll i landet att socialdemokraterna ställt invandrare utanför. Nu måste partiledningen reagera och fråga sig varför socialdemokrater går emot invandrare, säger han.
   Partidistriktets ordförande Carin Lundberg anser att Amin varit medlem i partiet allt för kort tid, i mindre än ett år:
   -Vi vill vara företrädda av någon som vi känner. Man måste ha jobbat ett tag i partiet för att kunna få en riksdagsplats.
   -Jabar och alla andra invandrare är välkomna som medlemmar och det finns många uppdrag på kommunal nivå att börja med, säger hon och hävdar att det är den vanliga gången för riksdagskandidater i Västerbotten.
  
Eget parti
   Amin och de invandrare som agerat för honom har varnat för att de kan komma att lämna socialdemokraterna och bilda eget parti om deras kandidat inte nomineras.
   -Vi kommer att diskutera vår strategi de närmaste dagarna. Vi vill inte hasta fram ett beslut, sade Amin på lördagen.
   Carin Lundberg tycker att hans kritiker i så fall får rätt:
   -Då var det bara riksdagsuppdraget han var ute efter, då handlade det inte om ideologin eller om att vara en företrädare.
   Om Amin nominerats till riksdagen, om än allra längst ned på listan, hade han kunnat driva en egen personvalskampanj.
  
Kajsa Åslin/TT