Indien jagar Bofors-mutor i Storbritannien
GÖTEBORG Storbritannien dras nu in i jakten på misstänkta mutpengar från Bofors.
   Indien har begärt att få ut namnen bakom tre bankkonton på de brittiska kanalöarna.
   Boforsskandalen lever fortfarande i Indien - trots att elva år gått sedan Bofors anklagades för att ha mutat till sig miljardordern på fälthaubitsar till Indien, med hjälp av drygt 320 miljoner kronor.
   De bankkonton som den indiska polisen CBI nu vill syna finns bland annat på kanalön Guernsey. I sin begäran till brittiska myndigheter beskriver CBI kontona som ”en slutgiltig och viktig nyckel” till avslöjandet om vilka som till sist tog emot en stor del av mutorna.
   Enligt nyhetsbyrån PTI har kontona öppnats personligen av Bofors förre VD Martin Ardbo, mannen bakom jätteordern till Indien. Han uppges ha beordrat utbetalningarna från Bofors i Karlskoga till den schweiziska banken UBS.
  
Gandhivän misstänks
   Därifrån har pengar slussats till kanalöarna på order av den italienske affärsmannen Ottavio Quattrocchi, uppger tidningen Indian Express.
   Quattrocchi, som utåt sett inte hade något att skaffa med Bofors Indien-order, lämnade hastigt Indien när han blev indragen i skandalen för ett par år sedan och har inte återvänt. Han bor numera i Malaysia och den indiska polisens försök att få honom utlämnad har varit förgäves.
   Quattrocchi var god vän till förre premiärministern Rajiv Gandhi och hans hustru Sonia. Misstankar finns att Quattrocchi var bulvan för mutpengar till Gandhi eller hans parti.
   Sonia Gandhi gjorde nyligen debut i indisk storpolitik och lär nu bli attackerad av sina politiska motståndare för familjen Gandhis inblandning i Boforsskandalen.
  
Fler bankdokument på väg
   För ett år sedan fick CBI, efter sju års processande i Schweiz, ett paket med 500 sidor bankdokument från schweiziska banker. Inga åtal har väckts i Indien, men utredningen går vidare och uppenbarligen leder nu vissa spår till öarna i Engelska kanalen. Öarna är kända skatteparadis med banker som är ökända för att ”tvätta” skumma pengar.
   CBI väntar också på ytterligare ett paket bankdokument från Schweiz, med pusselbitar i skandalen. Det handlar med största säkerhet om konton kopplade till den mäktiga indiska finansfamiljen Hinduja, som inte heller den hade något att göra med Bofors-affären - utåt sett.
   En talesman för schweiziska myndigheter säger till TT att paket nummer två kan lämnas över till CBI ”ganska snart”.
  
Mats Fahlgren/TT