Över 300 greps vid nazistkonsert
STOCKHOLM. Sammanlagt 314 nazister greps av polisen under ett våldsamt upplopp vid en konsert i Brottby i Roslagen på lördagskvällen. Av dessa blev ett 20-tal anhållna på söndagen. Aldrig förr har Stockholmspolisen fört bort så många personer på en gång.
   Polisens massiva ingripande ska ses mot bakgrund av den omfattande kritiken om passivitet, som Stockholmspolisen fick utstå efter den antisemitiska demonstrationen i Stockholm 8 november förra året, 59 år efter kristallnatten i Tyskland.
   Stockholmspolisen har ju tidigare kritiserats för att vara nazistvänlig. Därför var det bra att vi fick möjlighet att beivra detta brott, sade kommenderingschefen Eric Rönnegård vid en presskonferens på söndagen.
  
Hemlig konsert
   Polisens ursprungliga uppgift var att bevaka en nazistkonsert, som det var mycket hysch-hysch kring. Arrangörerna hade gjort allt för att dölja var den skulle äga rum, men när så en buss fylld med nazister dök upp i Stockholm följde polis efter dem till danspalatset Yesterday mitt i skogen i Brottby i Roslagen.
   Om det förekom hets mot folkgrupp i form av Hitlerhälsningar och rasistiska uttalanden skulle polisen ingripa. För säkerhets skull medföljde videofilmare.
   Under konsertens första halvtimme med orkestern Vit Aggression gick det ganska lugnt till.
   Men i finalen började publiken skrika och orkestern stimulerade den till att säga Sieg heil. Publiken började skrika judefientliga uttryck, sade insatschefen Christian Dalsgaard.
  
”I extas”
   När så det amerikanska bandet Max Resist tog vid fortsatte publiken sitt skrikande.
   Det blev en stämning man inte kunde tro existerar, berättade Dalsgaard. Publiken blev allt mer upphetsad i sin extas.
   Dalsgaard beslutade att polisen skulle ingripa, men möttes då av kompakt motstånd från publiken.
   Det blev upploppsstämning. Stolar, flaskor och brandsläckare kastades mot poliserna. Tack vare att de var utrustade med sk öldar klarade polisen sig från skador.
   Först när polishundar sattes in blev stämningen lugnare.
   - Jag beslutade att samtliga skulle gripas för våldsamt upplopp, eftersom publiken med gemensam kraft hindrat polisen från att genomföra sitt jobb, förklarade Dalsgaard.
  
Fem busslaster
   Lokalen tömdes systematiskt och de gripna, som var från 14 år och upp till 35-årsåldern, kördes i fem inhyrda SL-bussar till olika polisstationer i Stockholms län. Efter kontakt med justitiekansler Hans Regner togs också skivor och t-tröjor i beslag.
   Restaurangägaren hade enligt Dalsgaard ingen aning om vilka som hyrt hans lokal.
   Han var helt vilseledd. Han trodde att det var ett hårdrockband som skulle göra en videoinspelning.
   Dalsgaard tror att nazisterna räknat med att polisen skulle vara så ansträngd efter alla helger att den inte skulle orka med ett ingripande mot dem.
   Men all personal kunde mobiliseras på kort tid och alla ställde upp utan att knota.
   Flera av de personer som anhölls var utlänningar, bland annat från Tyskland, Norge och USA. Av dem är 20 misstänkta för hets mot folkgrupp och fem för våldsamt upplopp. Några är orkestermedlemmar.
   Under söndagskvällen släpptes fyra av dem som suttit anhållna men misstankarna mot dem kvarstår.
   Nu återstår ett mödosamt arbete för åklagaren att med hjälp av videofilmerna styrka hur de 314 gripna uppträtt på konserten. I princip kan alla bli åtalade.
   122 poliser deltog i aktionen.
  
Torsten Jansson/TT