”Jag vill dö som prins”
UTSTÖTT UR KUNGAHUSET Sigvard Bernadotte får Prins Eugen-medaljen av kung Carl XVI Gustav i november 1997. Men trots hedersbetygelsen har relationen mellan brorsonen och farbrodern aldrig varit speciellt hjärtlig – och nu är den frostigare än någonsin. Sigvard Bernadotte, 93, kräver att få sin prinstitel tillbaka. ”Jag kommer att inställa mig personligen i Europadomstolen om det behövs. Jag är klar i huvudet och självklart vill jag ha det här uppklarat.”
Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX


Kungen dras inför Europa-domstolen av sin farbror
Sigvard Bernadotte anmäler kungen till Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna.
  Nyheten briserade i direktsändning i SVT:s program Agenda i går kväll.
  Sigvard Bernadotte kräver tillbaka rätten till sin prinstitel.
   – Det är en kränkning av de mänskliga rättigheterna varje gång kungen inte tar ett nytt beslut i frågan, säger Sigvard Bernadottes juridiska ombud Eva-Maj Mühlenbock.

Vill sluta sin cirkel
  
Formellt är det ”Konungariket Sverige”
Sigvard Bernadotte nu drar inför Europadomstolen.
  – Detta är en identitetsfråga som vuxit sig stark hos prins Sigvard. Han föddes som prins och vill dö som prins. Han vill sluta sin cirkel och tycker det är ovärdigt att bli behandlad annorlunda än alla andra, säger Eva-Maj Mühlenbock.

Miste sin titel 1934
  
Sigvard Bernadotte miste sin prinstitel i mars 1934 efter att han gift sig med en kvinna utan kunglig börd.
  Kungahuset tog ifrån honom inte bara rätten till kronan utan också hans namn, bördstiteln prins.
  – I dag handlar allt om hans namn. Prinstiteln är detsamma som ett förnamn och man kan inte ta ifrån någon rätten till sitt namn.
  – Det finns inget annat prins Sigvard är ute efter. Han vet att han förlorat rätten till kronan och är inte ute efter något apanage. Vi vet inte varför kungen än idag vägrar honom detta, säger Eva-Maj Mühlenbock.
  Prins Sigvard har tagit hjälp av flera ledande jurister för att driva målet mot sin brorson kung Carl XVI Gustaf.

Mycket speciellt ärende
  
En av dem är förre ambassadören Love Källberg som också suttit i kommissionen för de mänskliga rättigheterna.
  – Jag kan inte bedöma oddsen för Sigvard i domstolen. Det är ett så kolossalt speciellt ärende som nu riktas mot svenska staten. Min roll har varit att ge goda råd och det har jag gjort under det senaste halvåret, säger han.
  Love Källberg har svårt att se vad det skulle skada om kungen beslöt sig för att göra ett uttalande som ändrar beslutet från 1934.
  – Det finns ju dessutom ett fall från 1888 om att man kan behålla prinstiteln även om man gifter sig med en icke kunglig person. Prins Oscar fick ju behålla
sin titel och hans hustru fick också kalla sig prinsessa.

”Ett juridiskt fel begicks”
  
Professor emeritus Gunnar Bramstång är expert på monark- och fursterätt.
  – Det var ett juridiskt fel som begicks 1934 av kungens farfarsfar. Sedan har detta fel konserverats genom att Sigvard trots upprepade framställningar inte fått ett positivt svar på begäran att få tillbaka sin prinstitel.
Kan kungen kallas till domstolen?
  
– Det har jag ingen kommentar till, säger Eva-Maj Mühlenbock.
Petter Ovander


Publicerad: MÅNDAG 14 MAJ 2001