Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 21 JANUARI 2001
 
 

Text: Liza Marklund
Tyck till om Liza Marklunds kolumn
Läs mer av Liza Marklund
Arga kvinnor finns
inte hos grannarna

I Sverige är det inte längre kontroversiellt att vara feminist. Till och med Göran Persson påstår sig vara det. Därför är det lätt att tro att våra grannländer också accepterar feminismen. Så är det inte, har jag upptäckt.
  Just nu reser jag runt i Europa och pratar om just kvinnofrågor, jämställdhet, våld mot kvinnor och barn, kvinnlig utsatthet och feminism. Förra veckan stod jag i Finlands största bokhandel och förklarade att ensamma mammor är den mest utsatta gruppen i Sverige i dag. 25 procent utsätts för hot eller våld under ett år. När jag sagt detta reste sig en äldre man i publiken upp och skrek:
  – Nu överdriver du allt!
  Jag sa som det var: Det finns andra siffror som är betydligt högre, men jag har valt att förlita mig till Statistiska centralbyråns.
  Då gick gubben, arg som ett bi.
  
I Norge för en tid sedan inträffade en liknande händelse. En äldre man i publiken frågade mig vad jag tyckte om hedersmord. Jag svarade att människor inte borde ha rätt att döda varandra. Farbrorn envisades och förklarade sin egen ståndpunkt: Det finns tillfällen då en kvinna vanärat sin man eller familj så mycket att hon måste dö, varför kunde jag inte begripa det? När han hållit på och ylat ett tag blev jag tvärförbannad.
  – Vad fan tror du jag tycker? sa jag. Jag har ju hjärna.
Publiken drog unisont efter andan, herregud, en kvinna som blev arg, och svor! En gubbe kan få vräka ut sig vad som helst, men om en kvinna reagerar blir man alldeles ställd. Välkomna till verkligheten, Norge! Fortsätter ni att vara korkade, så fortsätter jag att bli förbannad.
  

I förrgår intervjuades jag av en norsk, kvinnlig tv-journalist som försiktigt frågade om det verkligen var sant som hon läst, att jag faktiskt var ... feminist?
Min ödmjuka åsikt är att alla kvinnor som inte är feminister antingen är okunniga, ointresserade eller dumma i huvudet. Detta förklarade jag vänligt.
  
I Finland förra veckan pratade jag i en annan tv-intervju om kvinnors maktlöshet.
  – Nåja, sa den kvinnliga journalisten. Det är inte alla som håller med dig om att kvinnor har mindre makt än män.
  Jag förklarade att detta inte är någon liten åsikt jag sitter och uttrycker, det är ett mätbart, konstaterat faktum. Enligt den statliga Kvinnomaktutredningen som presenterades i januari 1998 kommer det att ta över 150 år innan kvinnor och män är jämställda i Sverige med nuvarande takt. Jag sitter inte och hittar på. Så här är det. Vet man inte det? Stackars Finland.
  I Tyskland är det inte särskilt mycket bättre. Karin Rochell, den första och enda kvinnliga fotografen någonsin på tidningen Stern, sa i går:
  – Ingen vill diskutera feminism i dag. De unga kvinnorna slår ifrån sig. De begriper inte att de fått sin frihet genom tidigare generationers feministiska kamp.
  
Så hur kommer det sig att vi har kommit längre i Sverige?
En sak är klar: jämställdheten är inget mirakulöst underverk. De rättigheter som kvinnor har i Sverige i dag är resultatet av en rad politiska beslut. Besluten är i sin tur resultaten av en intensiv, konstruktiv och tålmodig kvinnokamp. Slutsatsen är full av hopp: vi kan förändra vårt eget samhälle. Det består av oss själva, därför kan vi också påverka det.
  
Men än har vi långt kvar att gå. Resten av resan kommer inte att vara okontroversiell. Det finns bara ett visst, offentligt utrymme. Det finns bara ett visst mått av makt. Om kvinnorna på allvar ska ta plats och få inflytande, så måste det ske på männens bekostnad.
  Det kommer inte att ske utan ilskna protester. Fler män kommer att ställa sig upp och gå, arga som bin. De kommer att hävda sin överlägsenhet och rätt att styra över kvinnor och kvinnors liv. De kommer att fortsätta att lura den unga generationen kvinnor att de är lika mycket värda som män.
  Det är upp till oss själva hur länge de ska få fortsätta.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER