Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 1 JANUARI 2001
 
 

Text: Gunnar Fredriksson
Tyck till om Gunnar Fredrikssons kolumn
Läs mer av Gunnar Fredriksson
Tur att allting inte händer samtidigt
Det går bra för Sverige, konstaterar många inför det nya året. Siffror och kurvor pekar rätt. Det är ekonomernas beräkningar och många enskilda tycker säkert att det inte stämmer. Blickar vi ut över världen ser vi få idyller som liknar Sverige.

Hans Majestät Konungen påpekade i sitt radiotal att vi lever i en dynamisk tid. Han sa också att vi alla är individer och att vissa kan råka illa ut i den dynamiska utvecklingen.
  I varje fall tycks de flesta löntagare ha hämtat in vad som förlorades under 90-talet. Kvinnors förvärvsarbete ökar. Pensionärer tillhör inte förlorarna. Ekonomer och politiker är oense men en sak är säker: kapitalinkomster har ökat och tillfaller mest höginkomsttagare.
  Förlorare är främst ensamstående kvinnor med barn och invandrargrupper. Klyftor vidgas.
  Utländska kommentatorer, som vanligen verkat vara högermän, är förbluffade. I åratal har de deklarerat att i vårt samhälle finns ingen initiativförmåga på grund av höga skatter och dyr välfärd. Och så framstår Sverige nu, skrev Financial Times, ”i Europas avlägsna utkant, med ringa befolkning och långa vintrar, känt för sina höga skatter”, som ett folk med framgångsrik entreprenöranda.
  

Enligt Der Spiegel är Sverige den intakta sociala välfärdsstaten, ett gigantiskt försökslaboratorium, ett storskaligt experiment, som ska visa ”om och hur ett samhälle på ett civiliserat sätt låter sig ledas in i den digitala kapitalismens era”. Göran Persson ”utstrålar den gemytlighet som är så utbredd på landsbygden i Sverige”.
  Nu går luften ur IT-bubblorna så det återstår att se hur det går med vår digitala kapitalism.
  Statsministern håller på att bli mysig, ska leda EU och har inga starka konkurrenter bland svenska politiker.
  Hur det ska gå att samarbeta i EU med de två samverkande partierna undrar man ju. De menar att f d kommunistländer bör gå in i EU samtidigt som vi bör gå ur, en lustig idé.
  Viktigare för vanligt folk är nog kontroversen med v om arbetstiden. I arbetstidsfrågan har efter decenniers utredande en ny utredning lagt fram ett förhastat förslag.
  Den borgerlige oppositionsledaren Bo Lundgren kommer under året att som lösning på samtliga politiska problem föreslå sänkta skatter. Alf Svensson, alternativ oppositionsledare, visade sig sakna insikter i varför det finns unga människor som protesterar vid de rika ländernas ekonomiska toppmöten.

Centerpartiets ledare, Lennart, säger åter igen att centern är ett borgerligt parti. Därmed bör han väl mena att partiet kräver marknadsekonomi för jordbruksprodukter. Det största dramat på den internationella mediala scenen var amerikanska presidentvalet. Jag hade en enkel lösning, lottdragning, vilket hade gått snabbare och blivit ett utmärkt tv-inslag.
Det mest ovidkommande som sägs nu om konflikten i Mellanöstern är att Clinton vill avsluta sin karriär med en fredsuppgörelse och gå till historien. Vad han önskar för egen del är fullkomligt ointressant för folket i regionen, särskilt för den förtryckta parten, palestinierna.
Jag tror på ökad militär samverkan inom EU, bland annat därför att all världens konflikter inte lika mycket som hittills ska behandlas som inslag i USA:s inrikespolitik.
  
Öresundsbron har jag inte utnyttjat, fast jag varit i Danmark i år, men jag föredrar båtar. Tänk att det fanns de som trodde att danskar lika gärna skulle resa till Malmö som svenskar till Köpenhamn. Nyårslöften avger jag icke, inte ens det absurda att börja röka.
  Tiden går och jag tänker på filosofer som grubblat på vad tid är. Redan kyrkofadern Augustinus skilde mellan den tid vi upplever subjektivt och den vi mäter, något att tänka på kanske när man blir äldre.
  Det mest bisarra och intelligenta som sagts om tiden tycker jag den store ekonomen Lord Keynes står för: Tid, sa han, har vi därför att annars skulle allting hända samtidigt.




Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER