Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 13 NOVEMBER 2000
 
 

Halvar Björk död i cancer

492 SKÅDESPELARENS SISTA ROLL Halvar Björk blev 72 år gammal, de sista åren levde han i vetskapen om att han bar på cancer. När han fick reda på sjukdomen sa han ”detta är min tyngsta roll någonsin”.
Foto: PETER KNOPP
Skådespelaren Halvar Björk, 72, dog i går i sitt hem i Huddinge.
  Han förlorade sin långa kamp mot cancern.
  
Halvar Björk kom från den jämtländska skogen, från Borgvattnet.
  Hans pappa var skräddarmästare och dog när Halvar var tio. Det fanns sju barn till i hemmet, så när han var tretton fick han packa ränseln och gå ut i skogen och hugga timmer för att hjälpa till med att försörja syskonen.
  På nätterna låg han och läste böcker i månljuset så kamraterna tyckte att han som var ”bokmal” inte skulle gå kvar där i skogen.
  Så han sökte sig till Östersund och började på restaurang. Blev smörgåsnisse, servitör och hovmästare och sen ringde prästen Erik Lindgren hemma i Borgvattnet och frågade om han ville spela huvudrollen i ett krönikespel som han skrivit. Det ville han. Och fick så lysande recensioner att prästen uppmanade honom att bli skådespelare.

Fick sex erbjudanden
  
Efter 2,5 år på Calle Flygares teaterskola, när han var 25, fick han spela upp mot ”engagemangsnyttiga personer”. Och dagen efter hade han sex erbjudanden att välja på. Och sen rullade det på.
  Först Vasateatern i Åbo i sju år. Sedan Stadsteatern i Malmö i 25 år. 1989 började han på Stadsteatern i Stockholm. Jämsides fick vi se honom i stora roller både på tv och film.
  Det var hösten 1997 han blev sjuk. Han medverkade i ”Att underhålla Mr Sloane” på Stockhoms stadsteater. Men han kände sig inte bra. En kväll när han kom ned vägrade också ensemblen att spela mot honom. Han var för sjuk. Så han åkte till Huddinge sjukhus och lades in på infektionskliniken. Men läkarna hittade ingenting.
  Efter otaliga sjukhusbesök kom han efter ett år till neurologen på Huddinge. Och först efter ytterligare ett halvår upptäckte man där cancern.

Kände inget stöd
  
– Jag har behandlats nonchalant och har inte fått något som helst mentalt stöd av läkarna. Jag har dött ett hundratals gånger på scen, men då fanns orden. Det saknar jag nu så detta är min tyngsta roll någonsin, sa han bittert efter upptäckten.
  Vi minns honom i hans roller. Som präst och make till Liv Ullmann i filmen Höstsonaten. I Yngve Gamlins Badarna, som gav honom en Guldbagge.
  I roller på Malmö stadsteater. Som Patrice Bombell i Anouilhs Dans under stjärnorna. Som den inbillade sjuke och som Tartuffe av Molière. Eller som Svejk och Herr Puntila av Brecht. Eller som Strindbergs Olaus Petri. För att bara nämna några få.

bosse.sandström@aftonbladet.seTipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER