Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 28 OKTOBER 2000
 
 

Text:  Robert Aschberg
Tyck till om Robert Aschbergs kolumn
Läs mer av Robert Aschberg
Tror ni verkligen att Ulvskog lider?
Kulturminister Marita Ulvskog berättade i går att hon lider med alla som drabbas av dokusåpor. Hon menar deltagarna, de som är med och tävlar om stora pengar.
  Lider? Kulturministern lider? Weltschmerz i televisionens tidevarv!
  
Är det någon som på fullt allvar tror att kulturministern verkligen ligger och vrider sig på nätterna, sömnlös och kallsvettig, marterad av ångestattacker och plågad av oro för att skojarna i tv-branschen inte tillsatt en självsanerande ombudsman som kan vaka över dokusåpadeltagarnas väl och ve?
  Nja...
  Ibland är det synd om människor som spelar i porrfilmer. Ibland är det synd om nötkreatur. Från tid till annan är det synd om ozonskiktet och genomsnittstemperaturen. Emellanåt är det lite synd om pensionärerna eller bilisterna eller de som är sjuka. Det är ofta extremt synd om de arter av flora och fauna som försvinner.
  Dagligen försvinner en massa arter. De utrotas av ena eller andra skälet. Tar inte människorna kål på dem är det naturen själv som gör jobbet.
Vad finns det för skäl att behålla alla underliga arter av bakterier och insekter och svampar och lavar? De flesta människor är säkert glada åt att smittkoppsviruset slogs ut. Själv skulle jag gärna se att fästingarna utrotades. Totalt. Men när det gäller vissa andra existenser är meningarna delade.
Nu håller biologerna på att försöka återskapa den utrotade dronten, en klumpig, festlig fågel som fanns på Madagaskar och inte kunde flyga.
  I Värmland återskapas – ofta mot markägarnas vilja – stora naturreservat för att behålla vissa svampar som kräver regelbundna skogsbränder för att överleva.
  Med DNA-teknik skulle genetikerna förmodligen kunna trolla fram nya exemplar av människans föregångare, konkurrenterna neandertal och chro magnon.
  Var skulle vi husera de olyckliga själarna – i djurparker, eller i förorternas allmännytta?
  Om något miljöskyddande väsen på den tiden kunnat hejda utvecklingen och med ansträngda ingrepp räddat både neandertal och chro magnon...skulle ni kanske inte suttit och läst den här spalten. Ni hade kanske inte existerat.
  Modena växlar, och medierna med dem.
Just nu är det i alla fall mest synd om ungdomarna som deltar i dokusåporna i tv. Dessa lättlurade och försvarslösa individer exploateras hänsynslöst och begriper inte sitt eget bästa. De kränks och utnyttjas och förnedras med tvång.
   Nu behövs en tv-ombudsman för att skydda dem. De borde organiseras fackligt också. Och ha skyddsombud.
  Om de över huvud taget ska medverka så borde de få 100-procentiga garantier för att de inte riskerar minsta spår av obehag eller irritation.
  Det bästa vore förstås om
de fick stålarna direkt, utan att behöva synas i tv över huvud taget.
  
Kvasidebatt. Trams. Dålig underhållning.
Vill ni ha ett hårdare ämne att fundera på? Läs vidare:
  Snart kan astronomerna studera hur det såg ut i tidernas begynnelse.
  Vid University of Cambridge har forskarna hittat en galax som ligger 13,6 miljarder ljusår från jorden. 13 600 000 000 ljusår.
  Ett ljusår är 9 460 miljarder kilometer långt.
  Till den där galaxen är det alltså 12 865 miljarder miljarder mil.
  En bra bit...
  Det är tidskriften Forskning & Framsteg som berättar nyheten: ”Om universum är drygt 14 miljarder ljusår gammalt, vilket är ett genomsnitt av några olika forskares uppskattningar, kan ingenting ligga längre bort än drygt 14 miljarder ljusår. Och riktigt ända så långt bort går inte att komma eftersom universum inte var genomskinligt från början.”
  Hänger ni med?
  Nej, inte jag heller. Men det låter rätt häftigt, så jag är beredd att fortsätta titta på den riktiga stjärnhimlen.
  Även om den senaste teorin skulle röstas ut ur tävlingen, och en ny börja gälla.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER