Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 19 OKTOBER 2000
 
 

1982 dog Marcus Wallenberg 82 år gammal. En ny bok avslöjar nu mannen som befäste sin familjs makt över det svenska näringslivet.
Så valde Marcus finans- familjens nye klan-hövding
Wallenbergarnas hemliga livsöden avslöjas i ny bok
Några månader före sin död bestämde sig Marcus Wallenberg:
  Hans favoritbarnbarn och namne, ”Husky”, skulle ta över rollen som familjens ”hövding”.
  Som bevis för det fick han ärva Biskopskannan – silverkannan som blivit symbolen för vem som har makten inom dynastin.
  
Ingen har haft så stor makt inom svenskt näringsliv som familjen Wallenberg och speciellt den siste store elefanten, Marcus Wallenberg, ”Dodde” för de närmaste.
  Om denne har Ulf Olsson, professor i ekonomisk historia, skrivit en bok, med den passande titeln ”Att förvalta sitt pund”, som utkommer den här veckan.
  Marcus Wallenberg är farfar till dagens makthavare inom familjen, den femte generationen:
  Marcus Wallenberg, ”Husky”, 44, vd för familjens maktbolag Investor, och hans kusin Jacob Wallenberg, 44, vd och styrelseordförande för Skandinaviska Enskilda Banken, den bank med vilket allt en gång började.

Styrde in i minsta detalj
  
I boken berättar Ulf Olsson om Marcus Wallenbergs liv och livsverk, om hans ledarskap som gick ut på att styra och fostra in i minsta detalj vilket inte minst bidrog till hans problematiska förhållande till sina två söner, Marc och Peter – med engelskt uttal, ”Pirre” kallad, i dag 74 år gammal.
  Det var äldste sonen Marc, ”Boy” eller ”Boy-boy” kallad, som skulle föra familjens plikter vidare, något som senare skulle leda till en tragedi, när han 1971 tog sitt liv, genom att skjuta sig med sin älgstudsare.
  Kanske var det den två år yngre Peter som från början var bäst lämpad för ändamålet att över, men han var inte lika foglig och tacksam för hjälp och råd som sin bror, och hans far skulle aldrig glömma de konflikter de hade.
  Marcus Wallenberg kunde inför andra tala direkt nedsättande om sin yngste son och Peter kom alltid att stå i skuggan av sin bror – även efter hans död.
  Ulf Olsson skriver i sin bok att det fanns tecken som tydde på att Marcus Wallenberg en gång i tiden övervägde om han skulle låta Peter bli kronprins i banken istället. Hans tveksamhet tolkade dock fadern som otacksamhet och spiran gick istället till Marc – Peter skickades utomlands.
  När Marcus Wallenberg dog fick inte heller hans ende kvarvarande son ärva biskopskannan – den testamenterade hans far istället i ett speciellt tillägg några månader före sin död till Marcs äldste son Husky.
  Silverkannan fick en gång Huskys farfars farfar, den Marcus Wallenberg som var biskop i Linköping i början av 1800-talet, när han predikade vid drottning Josephines kröning i Storkyrkan 1829.
  Sedan dess har Biskopskannan gått i arv till släktens huvudmän.

Skattade Björn Borgs gåva högt
  
Att han valde att ge den just till Husky kan tolkas som ett utpekande av vem han själv ville se i spetsen för familjen efter sin död.
  Inte lika betydelsefull i det avseendet men ändock högt skattat av Marcus Wallenberg var tennisracketen han fått från Björn Borg – även den fick hans yngre namne ärva.
  En sen men betydelsefull upprättelse fick ändå Peter Wallenberg av sin far de sista dagarna innan han dog. Till Claes Dahlbäck, dåvarande vd för Investor, gav Marcus Wallenberg en klar order om vem som skulle ha sista ordet:
  ”If I am not around då ska du hålla dig till Pirre, då ska Pirre bestämma.”
  Familjegodset Vidbynäs i Nynäshamn fick Husky ärva – Peter fick istället överta sin fars segelbåt ”Regina”, om han ville ha den, berättar Ulf Olsson.
Kerstin Nilsson
Kerstin Nilsson
  Annars, skrev Marcus Wallenberg i det särskilda tillägget till sitt testamente, skulle båten avmastas och sänkas på djupt vatten utanför hans ö Stora Björn, med salut – och som han själv formulerade det – ”under intagande av Dom Perignon”.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER