Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 9 OKTOBER 2000
 
 

Sydafrikas president Thabo Mbeki vägrar våldtäktsoffer aidsmedicinen AZT. Samtidigt ökar barnvåldtäkterna stort i landet på grund av en myt om att aidssjuka män kan bli botade av övergreppet.
Foto: AP
Han nekar våldtagna barn aidsmedicin
Barnvåldtäkterna i Sydafrika ökar lavinartat på grund av myten att aidssjuka män kan bli botade genom övergreppet.
  Samtidigt vägrar president Thabo Mbeki låta de unga offren få aidsmedicin.
  
Thabo Mbeki har tidigare i år vållat stor uppståndelse på grund av att han förnekar sambandet mellan hiv och aids.
  Den internationella kritiken tilltog när presidenten beslutade att våldtäktsoffer och havande kvinnor inte ska få tillgång till medicinen AZT eftersom aids enligt honom beror på fattigdom och undernäring.
  Nu visar det sig att Thabo Mbeki själv och de 2 000 ledamöterna i parlamentet däremot har tillgång till medicinen som unga och fattiga förvägras.
  Samtidigt som presidenten förbjuder hjälporganisationer att ordinera AZT till våldtäktsoffer, garanteras parlamentsledamöterna medicinen genom ett statligt finansierat försäkringssystem.

”Barnvåldtäkt ett botemedel mot aids”
  
– Det är en skandal, säger Barbara Kenyon från en hjälporganisation till Sunday Times i Johannesburg.
  Enligt Barbara Kenyon har barnvåldtäkterna under de senaste månaderna ökat kraftigt på grund av den allt mer spridda myten bland sydafrikanska män att de botas genom att våldta ett barn.
  Men president Thabo Mbeki vägrar ändra sitt beslut med hänvisning till att så länge AZT inte är registrerat som ett botemedel mot aids är det ett lagbrott att använda den så.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER