Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
MÅNDAG 2 OKTOBER 2000
 
 

(Publicerad i Aftonbladet 7 februari 2000)


I huvudet på en muspappa
Snabbvalet med uppfinnaren Håkan Lans.

Mus eller styrplatta?
- Jag skulle aldrig köpa en mus. Jag har en styrkula. Man rör mindre på armen med den eftersom man bara rör på tummen. Det minskar risken för förslitningar.
Mac eller pc?
- Pc har mer programvara. Det är bara att bita i det sura äpplet.
Nätkontakt eller närkontakt?
- Båda två behövs. Nätkontakt är väldigt bra i vissa fall, för att möta folk i exempelvis Kalifornien. Att åka dit och få närkontakt tar en vecka. Då är Netmeeting med bildöverföring bra.
Penna eller handdator?
- Jag använder en Palmpilot, därför att jag med den kan ha flera kopior med data. Att tappa anteckningsboken har tidigare varit min mardröm. Händer det nu så kopierar jag bara uppgifterna från datorn till en ny.
Papper eller datorskärm?
- Man kan stryka under på ett papper och ta pappret med sig. Man arbetar med det. Dessutom läser jag ofta när jag dricker kaffe.
- Jag tror inte på digitala böcker. Det prasslar inte om dem.
Mobilt eller stationärt?
- Jag har både och. Jag har väldigt ofta med mig en mobil i väskan, för att kunna plocka fram något som jag skrev tidigare på ett hotellrum. Men hemma sitter jag alltid vid den stationära. Jag har en jätteskärm på 22 tum. Det blir blindskrift nästan.



Namn: Håkan Lans.
Ålder: Mentalt 23, fysiskt 52 år.
Familj: Hustrun Inga, dottern Maria, 18, hunden Dixon och sex undulater.
Bor: I villa i Saltsjöbaden
Yrke: Forskare och utvecklare.
Inkomst: "Lagom. Senast tror jag att det var 6 miljoner."
Intressen: Seglar och åker skidor, både längd och utför.
Dator: en Pentium II, 350 MHz med RAID-diskar.

Håkan Lans, en av våra största uppfinnare. Hans patent på färggrafik till datorer ska enligt myten ha dubblerat valuta-inflödet i Sverige. Det är inte sant. Men typiskt för denne man.
  Som 18-åring tillverkade Håkan Lans en miniubåt som klarade 110 meters djup. Inte ens marinen hade en sådan då.

  Tack vare den lyckades han få göra militärtjänst på Foa. När det var dags för muck var det tänkt att han skulle arbeta kvar ett litet tag för att slutföra sitt arbete.
  Det blev tio år.
  Håkan Lans är en av fäderna bakom datormusen. Han har uppfunnit och patenterat färggrafiken till datorer.
  Senaste uppfinningen är radiolänken, en utveckling av gps som gör att du inte bara ser var du själv befinner dig, utan var andra omkring dig befinner sig.
  Efter 18 års utveckling har systemet blivit världsstandard för sjöfarten och är på gång att bli det även inom flyget. Men Håkan Lans har tvingats att avsäga sig patentet. Det var villkoret för att det skulle bli världsstandard. Efter 18 års arbete får han inte en krona i ersättning.
  Men härom veckan gav Posten ut ett frimärke med Lans och radiolänken.
  - 18 års arbete - och så blev det bara ett frimärke. Men det är inte det sämsta, säger Håkan Lans med ett leende.
  Han har det för bra för att vara bitter.
Enligt historien började allt med en lådbil?
  - När jag var tolv började alla snickra på lådbilar. Jag ville ha en mopedmotor på min. Det tog lite tid. Så när de andra nästan hade slutat med lådbilar, kom jag åkande till skolan med en motor i bilen. Hela gänget stod runt omkring och dreglade.
Vem uppfann datormusen, du eller Douglas Engelbert?
  - Det är en fråga som är omdiskuterad. Men egentligen är musen en evolution. Jag har varit på många företag som hävdar att de gjorde den första musen. "Åh, ni också?", brukar jag säga. "Välkomna in i klubben." Jag och Engelbert var två som bidrog till dagens mus.
   Hur gick det till när Riksbanken ringde upp dig om valutainflödet - egentligen?
  - Det är sant att de ringde. Riksbanken ringer alla som fått in stora pengar från utlandet. De informerar om hur man ska göra med pengarna, vart man ska vända sig och så vidare. Jag påverkade inte valutainflödet. Men de undrade nog om det skulle komma mera - och det undrar jag också.
  - Förresten är det skillnaden mellan inkomster och utgifter som räknas. En dag har jag kanske råd att finansiera mina projekt.
Vad är du mest stolt över?
  - Det är klart att det är roligt att göra någonting som blir världsstandard, så det blir radiolänken.
Hur ser en arbetsdag ut?
  - Man är vansinnigt trött på morgonen. Så vaknar man, tittar på klockan och säger "tusan, Aftonbladet är på väg hit".
  - Det är en ganska typisk dag. Den mesta tiden går till att träffa människor och diskutera saker. Men jag jobbar också med ett nytt projekt, som kanske kan bli någonting.
Vad handlar det om?
  - Jag vill inte berätta om något som kanske inte blir av. Jag försöker göra det först och berätta om det sedan.
Vilken är den viktigaste egenskapen för en uppfinnare?
  - Det är inte så mycket de goda idéerna som viljan att se dem förverkligade. Har man inte den viljan är det som att vara omusikalisk och försöka bli musiker.
Vad driver dig?
  - Det är våldsamt roligt. Det känns fortfarande som när jag var tolv år och kom till skolan med min lådbil med motor.
Varifrån får du idéerna?
  - Det far en massa idéer genom huvudet när jag till exempel åker tunnelbana. De flesta förkastar jag efter 0,2 sekunder. Ibland tar det kanske tio sekunder innan jag förkastar den. Och ibland hittar jag något som jag satsar 18 år av mitt liv på.
Har du något arbetsrum hemma där du skapar?
  - Nej, men ett skräprum. Men mest arbetar jag i soffan. Jag brukar ta några kuddar och ligga på rygg och läsa. När det blir intressant, puttar jag undan kuddarna, lägger mig på mage och stöder mig på armbågarna - då blir jag mer koncentrerad.

epost: it@aftonbladet.se
fax: 08-56252837
växeln: 08-725 20 00