Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 14 SEPTEMBER 2000
 
 

Nu hotas svenska EU-chefen av åtal

Efter skandalen på EU:s lokalkontor i Stockholm fick Linda Steneberg ett toppjobb i Bryssel.
Länskriminalen: Steneberg ska höras om de svarta lönerna
EU-kommissionen upphävde i går immuniteten för sex tjänstemän på EU:s kontor i Stockholm.
  Bland dem förra chefen Linda Steneberg som nu riskerar åtal.
  – Hon ska förhöras, säger Dick Didriksson vid länskriminalen.
  
20 000 kronor misstänks ha betalats ut i ”svarta” löner till anställda i stället för övertidsersättning.
  Det saknades pengar på det kontot.

Hävning sker automatiskt
  
Alla sex kan åtalas om bevisen är tillräckligt starka, även Linda Steneberg.
  EU-kontoret i Stockholm jämställs med en ambassad och därför begärde statsåklagare Nils-Erik Schultz i somras att den diplomatiska immuniteten som skyddar de anställda skulle hävas.
  Att häva tjänstemännens immunitet och tystnadsplikt sker automatiskt när en myndighet i ett medlemsland begär det, säger EU-kommissionen. Den diskuterar just nu vilka disciplinstraff som ska dömas ut.
  Under de senaste fem åren har kommissionen avskedat åtta anställda efter liknande avslöjanden om bedrägeri, och fyra personer på lokalkontoret i Stockholm har redan varslats om avsked.
  – I de andra fallen är det en arbetsrättslig fråga eftersom de är lokalanställda och förhandlingar pågår, säger Annette Matthias-Werner, tillförordnad chef för representationen i Sverige.

Erbjöds toppjobb i Bryssel
  
Hennes företrädare, Linda Steneberg, var stridbar chef för EU-kontoret i Stockholm.
  För tre år sedan avslöjades det att hon och andra tjänstemän vid EU-kommissionens och EU-parlamentets kontor i Stockholm betalade en låg EU-skatt.
  Flera riksdagsledamöter var kritiska och Linda Steneberg beklagade sig i ett skarpt brev till talman Birgitta Dahl över deras frispråkighet.
  Nästa plump inträffade när Linda Steneberg felciterade statsminister Göran Persson i en rapport till kommissionen i Bryssel när han riktade skarp kritik mot förra EU-kommissionen.
  Förra året erbjöds hon ett toppjobb i Bryssel som chef över EU:s alla lokalkontor. Linda Steneberg har inte kunnat nås för en kommentar, men har tidigare sagt till Aftonbladet att hon inte känt till svarta utbetalningar till ”luftanställda”.

Detta har hänt:
I november förra året kom avslöjandet att anställda skrivit ut luftfakturor, pengarna gick till dem själva. Dagen därpå kom EU:s utredare till lokalkontoret på Östermalm i Stockholm.
I maj lämnade EU:s bedrägeribyrå Olaf en rapport till EU-kommissionen, och disciplinstraffen mot de sex anställda baseras på den. Rapporten skickades också till åklagare Nils-Erik Schultz.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER