Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 9 SEPTEMBER 2000
 
 

Dammbristning
i Bolidengruva

Drygt hundra meter av en dammvall vid Bolidens koppargruva i Gällivare rasade sent i går kväll.
  Följden blev utsläpp av tungmetaller i de angränsande vattendragen. Men på lördagseftermiddagen visste man inte vilken omfattning utsläppen haft eller vad de kan leda till.


Utsläpp av tungmetaller i vattendragen
  Den brustna dammsektionen vid den milslånga sanddammen vid Aitikgruvan i Norrbotten upptäcktes på lördagsmorgonen. Enligt Lennart Marklund, informationschef på Boliden Mineral, måste raset ha inträffat sent på fredagskvällen.
  Aitikgruvan är Europas största koppargruva. Sanddammen samlar upp restprodukter vid kopparutvinningen i anrikningsverket och innehåller giftiga tungmetaller som koppar, silver och guld. När dammvallen brast rasade jordmassorna ned i en annan damm, som normalt renar vattnet just från tungmetaller.

Giftiga tungmetaller
  Men massorna gjorde att dammen svämmade över och förorenade de angränsande vattendragen.
  Kjell Haglund, brandmästare i Gällivare, åkte ut till Vassaaraälven och kunde konstatera att vattnet var grumligt av utsläppen. Men han vill inte uttala sig om eventuella tungmetallnivåer innan det har tagits prover.
  - Om vattnet är grumligt, då måste det vara en relativt stor omfattning på utsläppet, säger Hans Borg, professor vid Stockholms Universitet och expert på tungmetaller i sötvatten, till Aftonbladet.se. Han menar att utsläppet knappast behöver leda till några akuta effekter för djurlivet i vattendragen, men påpekar också att det helt och hållet beror på vilka mängder det rör sig om.
  - Men metallhaltigt avloppsvatten är inte bra. På så sätt påminner det lite om miljökatastrofen i Spanien, menar han.
  Dammolyckan vid Bolidens zinkgruva i sydvästra Spanien för två år sedan ledde till att fem miljoner kubikmeter surt vatten och anrikningssand rann ut i flodsystemet. Giftutsläppet dödade 28 ton fisk och förgiftade ett stort antal fåglar och andra djur.
  Enligt Hans Borg berodde det till stor del på att den spanska sulfidmalmen är rik på arsenik. Malmen i Aitikgruvan är tvärtom arsenikfattig och har dessutom oerhört låg kopparhalt.

Kan finnas fler sprickor
  Orsaken till dammbristningen antas vara den rikliga nederbörden i sommar, som kan ha underminerat dammvallen. Enligt uppgifter till Aftonbladet.se upptäcktes också sprickor på andra ställen i vallen i förmiddags, men det har inte Bolidens informationschef Lennart Marklund hört någonting om.
  Verksamheten vid anrikningsverket stoppades i morse och kommer att ligga nere i några dagar. Lennart Marklund tror att det kommer att ta någon månad att reparera dammvallen, men kan inte uppskatta kostnaderna för reparationen och driftstoppet.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER