Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 8 SEPTEMBER 2000
 
 

”16-åringen lider av psykisk störning”
Den 16-årige pojke som står åtalad för flickmordet i Orrefors i maj lider av en allvarlig psykisk störning. Det visar resultatet av den rättspsykiatriska undersökning som pojken genomgått vid Huddinge sjukhus.
  I utlåtandet framgår det också att ynglingen var psykiskt störd när han begick mordet på den tioåriga flickan och mordförsöket på hennes kamrat. Slutsatsen som dras är att pojken är i behov av psykiatrisk vård - något som betyder att chefsåklagare Bo Svensson kommer att yrka på sluten psykiatrisk vård under den kommande rättegången.
  - Det är den enda adekvata påföljden, säger Bo Svensson till TT.

– Mitt andra jag mördade
16-åringen skyller mordet på Karolina på personlighetsklyvning och berusning. Det var hans mörka sida som mördade. ”Jag sov en halvtimme och så vaknade jag upp. Jag drömde om Äppelträdgården. Jag såg tälten framför mig, säger han i förhören. Jag kände mig tvingad att gå dit.” Bilden ovan är från polisens rekonstruktion av mordet.
Foto: POLISEN

”Vi måste tro att såren kan läkas” Men deras dotter vågar inte går ut när det är mörkt
16-åringen som misstänks för mordet på Karolina var besatt av lusten att döda
KALMAR. Den 16-årige pojken fascinerades av skräckfiguren Freddy Krueger och blottade sig för flickor.
  I en dikt till en skoltävling skrev han ”Hon var otäckt blodig och ensam. Jag har mord i mina tankar”.
  I går åtalades 16-åringen för mordet på Karolina Johansson, 10, i Orrefors.
  
Polisutredningen överlämnades i går till Kalmar tingsrätt. I den framträder bilden av en tonåring som känt sig åsidosatt.
  En ung man som varit ensam – kanske mer än någon kunnat ana.
  Bara tio timmar efter den tragiska händelsen förhördes 16-åringen av polisen. Då visste ingen att han var gärningsmannen.
  Sista helgen i maj var pojken ensam hemma. På fredagskvällen den 26 maj var han ute med några kompisar i Orrefors, åkte moped och drack folköl.

Kände sig tvingad att gå dit
  
Samtidigt tältade Karolina Johansson och några andra barn i Äppelträdgården, en gång i tiden privat mark åt disponenten på glasbruket. Flera av barnen skulle egentligen ha badat, men vattnet var för kallt.
  Många barn och ungdomar rörde sig vid de två tälten under kvällen. Även 16-åringen, som blev tillsagd av Karolina Johansson att lämna dem i fred. Han fick skjuts hem och lade sig.
  – Jag sov en halvtimme och så vaknade jag upp. Jag drömde om Äppelträdgården. Jag såg tälten framför mig, säger han i förhören.
  – Jag kände mig tvingad att gå dit.
  Han berättar lågmält hur han vid tretiden på natten gick dit, maskerad med sin mammas sjal och beväpnad med en morakniv
  – Jag försökte att vara så tyst som möjligt i början.
  Han skar upp tältduken och högg två gånger. Karolina Johansson träffades i halsen, hennes jämnåriga kamrat skadades i nacken.
  – Jag hörde ett skrik. Sedan fick jag se ett huvud. Efteråt stoppade jag kniven i fickan, berättar 16-åringen.
  I förhören skyller han på personlighetsklyvning och berusning. Hans mörka, elaka sida begick dådet.
  – Jag önskar att det inte hade varit jag. Det var inte meningen att jag skulle träffa någon.
  Polisen fick upp ögonen för 16-åringen i början av juli. Då anhölls han för sexuellt ofredande och stöld. Han hade stulit underkläder, skurit sönder några kortbyxor och iklädd rånarluva blottat sig för två unga kvinnor.
  När polisen började gräva i hans förflutna dök fler skrämmande detaljer upp. Förra året rymde han hemifrån och bröt sig in i en sommarstuga på Öland. Polismännen som hittade honom chockades av synen.
  Några inramade foton på barn hade kastats på golvet och trampats sönder.
  En docka hade skurits sönder i skrevet och leksaker hade förstörts. På en spegel hade 16-åringen klistrat upp foton på flickor i sin skola. Flera av bilderna var sönderstuckna likt svart magi. Här fanns också en handske med knivblad fasttejpade på varje finger. Tillverkad efter inspiration från den kände skräckfiguren Freddy Krueger i filmerna ”Terror på Elm Street”. Stugägaren var en kvinnlig polis från Stockholm. Hon berättar i utredningen att hon fick intrycket av att pojken riktade sin aggressivitet mot barn.
  Mordutredarna satsade nu all kraft på att granska 16-åringen. Vid en husrannsakan i hans bostad hittades damunderkläder, minikikare, ett patronbälte, en antik pistol, pornografi och – gömd i isoleringen på vinden – morakniven som tog Karolina Johanssons liv.
  16-åringen knöts snabbt till ett antal märkliga händelser som hänt i Orrefors. Bland annat hade två kaniner slagits ihjäl med en stenplatta vid ett inbrott hos en familj. Polisen hittade två dikter som 16-åringen lämnat in till en poesitävling i skolan. De innehåller skildringar av kvinnor, våld och död. 16-åringen hävdade först att han plagierat Magnus Uggla och trubaduren Björn Rosenström. Men polisen har haft kontakt med artisterna, som förnekar kännedom om texterna.
  Personer i hans närhet har bara ett fåtal gånger stött på ”hans mörka sida”. På dagarna har pojken mekat med mopeder, spelat gitarr och umgåtts med kompisarna.

Har dragit sig undan och ville vara själv
  
Enligt polisen har han gått ut på nätterna och smygtittat på flickor samt älskande par, stulit och vandaliserat.
  – Han vill vara ensam när han gör ”grejer” för att det är bäst så, så att ingen annan vet, säger en vän i förhören.
  Samme person berättar att 16-åringen inte ville besöka Äppelträdgården tiden efter mordet:
  – Han drog sig undan kamraterna och ville vara för sig själv.
  De senaste förhören med 16-åringen har hållits hos rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge, där han har genomgått en stor sinnesundersökning. Polisen har pressat honom på det märkliga beteendet, men varje gång utredarna närmar sig frågor som rör avvikande sexualitet blir 16-åringen upprörd och förnekar.
  Han kommer inom kort att ställas inför rätta. Ett av åklagarens vittnen är flickan som låg bredvid Karolina Johansson och som höggs i nacken. Efter flera långa förhör avslöjade flickan för polisen att hon bar på en fruktansvärd hemlighet. Hon berättade att hon sett 16-åringen:
Andreas Harne
Andreas
Harne

  – Jag såg han i tältduken, i luckan som han skar upp. Han satt på huk och tittade på mig med konstig blick.

Detta har hänt:
27 maj. Karolina Johansson, 10, knivmördas på natten när hon tältar i Äppelträdgården i Orrefors tillsammans med sex andra barn. En jämnårig flicka knivhuggs i nacken men klarar sig lindrigt undan.
29 maj. Aftonbladet avslöjar att polisen tror att gärningsmannen kan vara en ung person.
5 juli. Den 16-årige pojken anhålls som misstänkt för sexuellt ofredande och stöld. Polisen inriktar utredningsarbetet på honom och avslöjar bisarra detaljer i hans förflutna.

11 juli.
16-åringen erkänner i ett förhör att han låg bakom knivdådet.
7 september. Han åtalas vid Kalmar tingsrätt för mord, försök till mord, skadegörelse och sexuellt ofredande.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER