Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 7 SEPTEMBER 2000
 
 

Quick erkänner ännu ett mord

Säger sig ha dödat även treårige Magnus 1981
I november 1981 hittades treårige Magnus Nork mördad i ett soprum i Jönköping. En då 17-årig flicka ställdes inför rätta – misstänkt för att ha dödat honom.
  Nu har seriemördaren Thomas Quick erkänt att det var han som mördade Magnus.
   Efter rättegången i våras mot Thomas Quick – då han dömdes för morden på norskorna Trine Jensen och Gry Storvik – berättade han att han var skyldig även till mordet på den lilla pojken.
  Först i går informerades Magnus Norks anhöriga om Quicks erkännande.
  – Det är naturligtvis fruktansvärt att alla sår nu rivs upp igen, säger mamman. Vi har levt med vår sorg i 20 år – och så säger Thomas Quick några förflugna ord om vår son. Men får ju en känsla av att han vill ta på sig allt ouppklarat.

Ovissheten svår att leva med
  
– Samtidigt vore det självklart en stor lycka om Magnus öde kan klaras upp, så att vi får veta som hände honom. Ovissheten har varit svår att leva med.
  Hon har själv läst om Thomas Quick och funderat på om han kan ha haft med mordet på Magnus att göra.
  – Tanken har ju slagit mig – men jag har lagt alla sådana funderingar åt sidan. Tills nu.
  Mordet på Magnus Nork blev mycket uppmärksammat hösten 1981. Han försvann vid 16-tiden den 25 november – och hittades dagen efter död i soprummet i den fastighet han bodde.
  Rättsläkare Lennart Rammer konstaterade att han strypts. Därefter hade kroppen placerats i sopnedkastet och därifrån glidit ner i husets soprum.
  Misstankarna riktades snabbt mot en 17-årig flicka, nära bekant till Magnus.

”Hon har haft ett helvete”
  
Hon åtalades och ställdes inför rätta, misstänkt för att ha dödat Magnus.
  Tingsrätten fann indicierna mot henne så starka att hon ansågs skyldig – men beslutade att hon skulle genomgå stor rättspsykiatrisk undersökning innan domen föll.
  Häktningen av flickan överklagades till hovrätten som ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl att hålla henne i förvar. Tingsrätten friade henne hösten 1982.
  – Hon har ju också haft ett helvete, konstaterar Magnus mamma. Även för hennes skulle vore det naturligtvis lyckligt om mordet klaras upp.
  – Vi har nu hämtat in den gamla utredningen, berättar överåklagare Christer van der Kwast. När vi är klar med den bedömer vi hur vi ska vidare.
  Thomas Quick är hittills dömd för sju mord. Dessutom anses han vara mördaren i tre preskiberade fall.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER