Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 1 SEPTEMBER 2000
 
 

Lynchmobb
i Rosengård

Det är ingen hemma hos mannen som misstänks ha anlitat en 15-åring att stjäla en bil, som den unga killen senare körde ihjäl sig i. Nyfikna samlas vid den anklagade 29-årige mannens dörr.
Foto: KRISTER HANSSON
Uppretade ungdomar i Malmöförorten vill hämnas död 15-åring
MALMÖ. I Rosengård i Malmö pågår en människojakt.
  Ett stort folkuppbåd anser att en 29-årig man är moraliskt skyldig till att en 15-åring körde ihjäl sig i tisdags.
  
– Grannarna menar att han fungerar som en läromästare i brott för ungdomar, säger poliskommissarie Jan-Peter Larsson.
  I går morse hölls en minnesstund på Rosengårdsskolan för 15-åringen som körde ihjäl sig på Östra kyrkogården i Malmö i tisdags.
  
Efter minnesstunden gick ett 100-tal ungdomar till lägenheten där den 29-årige mannen bor.
  – De kastade en molotovcocktail mot mannens lägenhetsdörr, men den tog i väggen där det började brinna, berättar Jan-Peter Larsson.
  Den 29-årige mannen var inte hemma när attentaten skedde. Han flyttades redan på onsdagskvällen till en hemlig adress sedan ett 100-tal ungdomar den gången slagit med baseballträn mot hans lägenhetsfönster.

Polisen fick rädda mannen
  
Då var det tack vare att en stor polisstyrka snabbt sattes in som 29-åringen kunde räddas oskadd.
  – Vi har rått 29-åringen att hålla sig borta från sin lägenhet i Rosengård till det lugnat ner sig, säger Jan-Peter Larsson.
  Den 29-årige mannen är i dag inte misstänkt för något brott. Han har tidigare dömts till villkorlig dom för häleri av mobiltelefoner.
  Enligt obekräftade rykten ska 29-åringen vara en storhälare som lär upp ungdomar i Rosengård hur de begår brott och även initierar brotten.
  Rykten säger att han ska ha betalat den nu döde 15-åringen 2 000 kronor för att han skulle stjäla den minibuss han sedan körde ihjäl sig i.
  – Vi har förhört två ungdomar om brandbombsattentaten, men har i nuläget ingen misstänkt. Men den här utredningen kommer att svälla. Flera personer ska förhöras och då kommer även 29-åringens roll att granskas, säger Jan-Peter Larsson.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER