Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 30 AUGUSTI 2000
 
 

Ex-ministern: Min man var nazist

Förra socialministern Gertrud Sigurdsen blev en av Sveriges mäktigaste politiker. Men få kände till att hennes ex-man varit aktiv nazist i Norge – och att en av hennes söner missbrukade narkotika. Nu berättar Sigurdsen om sin fantastiska karriär och sitt liv i en bok som kommer ut nästa vecka.
Foto: PETER KNOPP
Efter skilsmässan blev Gertrud Sigurdsen ensam mamma med sönerna Odd och Björn. Det var inte lätt då heller. Ofta låg en lapp på köksbordet när barnen kom hem från skolan med upplysningar om var mamma var och när hon skulle komma hem.
PRIVAT FOTO

”Anna-Greta Leijon hade blivit en spännande statsminister” Skansenchefen övervägde att kandidera
Gertrud Sigurdsen berättar i ny bok om sin skilsmässa och sonens knarkmissbruk
Gertrud Sigurdsen är socialministern vars son blev knarkare.
  Och den högt uppsatta socialdemokraten som gifte sig med en nazist.
  Nu kommer boken om hennes liv.
  
Nästa vecka publiceras Lena Näslunds biografi ”I en värld av män”. Den handlar om en av efterkrigstidens mest inflytelserika socialdemokrater, Gertrud Sigurdsen, i dag 77 år gammal.
  Det är berättelsen om en fantastisk karriär.
  Från den sörmländska bruksorten Nävekvarn, via SSU och sekreterarjobb på LO till riksdag, regering och socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott i 22 år.
  Men det är också berättelsen om kvinnan som föll pladask för en mörkhårig norrman på dansrestaurangen Zanzibar, som snabbt fick två barn och sedan skilde sig efter bara fyra års äktenskap.

Hennes make bar på en hemlighet
  
Sigurdsen berättar:
   ”Rolf var en snäll , behaglig och mjuk person. Men han var alkoholist. En sak lärde jag mig, man kan inte besegra alkoholism enbart med kärlek och god vilja. Det krävs mera. Det krävs också att den som är sjuk har sjukdomsinsikt och själv vill komma till rätta med sitt missbruk.”
  Men det var inte bara spriten som fick Gertrud Sigurdsen att ta ut skilsmässa.
  Maken bar på en hemlighet som inte ens hustrun fick vetskap om
förrän han började tala i sömnen.
   ”Rolf hade ett nazistiskt förflutet och hade ingått i ett stridande tyskt förband. Han var straffad och hade suttit i norskt fängelse för sitt samröre med tyskarna och Vidkun Quisling.
  – Sanningen kom fram när han var berusad och talade i sömnen. Först förstod jag inte varför han talade tyska, men så småningom berättade han allt för mig.

”När han var nykter var han en bra man”
  – Då begrep jag också varför hans släktingar i Norge hade varit så avvaktande mot oss. De skämdes för honom och jag märkte hur grannarna undvek honom.
  – Och jag hade inte ens tänkt tanken. Det fanns inget i hans uppträdande som visade på ett antidemokratiskt sinnelag. När han var nykter var han en bra äkta man och en pappa som brydde sig om sina barn.”
  Efter skilsmässan blev
Gertrud Sigurdsen ensamstående mamma till sönerna Odd och Björn. Hon bodde på Olle Engqvists familjehotell, men trots dagis och kollektivmatsal var det svårt att få tiden att räcka till både arbete och barn.
  Det har präglat Gertrud Sigurdsens politiska gärning. Hon har slagits för kvinnans ställning på arbetsmarknaden, att göra det möjligt även för mammor att jobba. Dagis, nattis, för-
äldraledigt, hemma med sjukt barn, kollektivhus, deltidsarbete – listan på Gertrud Sigurdsens politiska projekt kan göras lång.
  Tillsammans med LO:s första kvinnliga ombudsman Sigrid Ekendahl, vars sekreterare Gertrud Sigurdsen var, har hon kämpat för att föra fram kvinnor till toppositioner.
  Berömt var det så kallade kartoteket där duktiga kvinnor antecknades för att man snabbt skulle kunna plocka fram deras namn när olika uppdrag blev lediga.
  I en uppmärksammad debattartikel 1979 gick Gertrud Sigurdsen emot partilinjen och tog ställning för tvångsvård av vuxna missbrukare.
  Få kände då till hennes erfarenheter av missbruk i familjen.
  Som heltidsarbetande med fackliga och politiska uppdrag var Gertrud Sigurdsens almanacka fulltecknad. Med släkten på långt avstånd fick sönerna ofta följa med på mammas resor under sommarlov och på helger.
  Under veckorna stod det ofta en skål kräm på bordet när barnen kom hem från skolan och lapp med upplysningar om var Gertrud Sigurdsen var och när hon skulle komma hem.
   ”Trots denna målmedvetenhet hos Gertrud, att uppfostra sönerna till fria individer som kunde ta hand om sig själva, var det något som gick snett.
  Så här berättar Odd:
  – Jag var 13 år när jag flyttade hemifrån. Jag hade gjort en del småkriminella saker och jag höll på med knark. Jag blev omhändertagen och bodde på pojkhem och fosterhem i flera år. Gertrud hälsade på mig så ofta hon kunde, men jag kände ändå att hon inte hade varit där när jag behövde henne.

”Pappa tog både sprit och tabletter”
  
– Pappa kunde man inte räkna med. Han bodde inte hos oss och han tog både sprit och tabletter. Om han hade varit en vanlig pappa, som hade kommit hem på kvällarna efter jobbet, hade det nog varit annorlunda. Då hade jag inte känt så starkt att jag saknade Gertrud.”
Lena Mellin
Lena
Mellin

  Efter sju år på ett behandlingshem i Skåne på 1980-talet blev Odd helt knarkfri och flyttade tillbaka till Stockholm.
  Maken Rolf dog 1972, 14 år efter skilsmässan.

Började som kontorist – och blev toppolitiker
1923: Född den 11 januari i Södermanland. Tar realexamen på handelsskola 1940 och blir kontorist.
1949.
Anställd på LO som sekreterare till den första kvinnliga ombudsmannen, Sigrid Ekendahl.
1960. Tar plats i Stockholms socialnämnd.
1968. Invald i riksdagen och i socialdemokraternas innersta cirkel, verkställande utskottet.
1973. Biståndsminister.
1976. Ombudsman på LO.
1982. Biträdande socialminister med ansvar för sjukvården.
1985. Socialminister.
1989. Lämnar regeringen, 68 år gammal.
1990. Lämnar verkställande utskottet.
1991. Gertrud Sigurdsen lämnar riksdagen.


WEBBRADIO Senaste nyheterna – musik dygnet runt:
Lyssna i Realplayer  Lyssna i Quicktime  Hjälpsida

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER