Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 22 AUGUSTI 2000
 
 

Så här ska du göra, Mona

Man kan inte vara statsråd och låta bli att betala restskatt innan den hamnar hos kronofogden, skriver Aftonbladets Lena Mellin. Och ger Mona Sahlin goda råd som kan hjälpa henne att få ordning på privatekonomin.
Foto: PETER KJELLERÅS
Följ dessa enkla råd så kan även du betala i tid
Mona Sahlin, läs det här.
  Det är några enkla råd för hur man lyckas att betala både räkningar och skatt i tid.
  I värsta fall kostar det 425 kronor i timmen. Men det har du säkert råd med.
  
Att du inte är särskilt bra på att ha koll på räkningar har framgått. Man minns kvittosorterandet hemma hos Hans Dahlgren hösten 1995 när du och han och några till försökte ordna kontokortsnotorna i olika högar.
  Men nu har det faktiskt gått för långt. Man kan inte vara statsråd och låta bli att betala restskatt innan den hamnar hos kronofogden. Särskilt olämpligt är det om man tycker det är så häftigt att betala skatt som du gör.
  I regeringen har den biträdande näringsministern ansvaret för telekommunikationer. Men när man hamnat i kronofogdens register får man en betalningsanmärkning. Det betyder bland annat att du under tre år framöver får svårt att öppna ett nytt telefonabonnemang om du skulle vilja ha ett. Hur olämpligt är inte det för teleministern?

Öppna kuvert som ser ut som räkningar
  
KAN MAN SLIPPA ANMÄRKNING?
I mitten av april undrar Mona Sahlin om hon kan slippa betalningsanmärkningen i kronofogdens register. Svar vill hon ha snabbt via vanlig post eller e-post till en hotmail-adress. Men kronofogdens svar är negativt.
GÅR DET ATT FÅ AVBETALNING?
I nästa brev till kronofogden ber Sahlin att få sprida betalningen på skatteskulden. Hon vill betala av under tre månader. Svar: Visst, men först måste du redogöra för dina inkomster. Sedan räknar kronofogden ut avbetalningstakten.

KAN JAG FÅ BETALA SENARE? I tredje brevet till kronofogden ber Sahlin att få skjuta på betalningen till 25 maj, däremot vill hon inte längre ha en avbetalningsplan. Skulden skulle ha varit betald 27 april. OK, säger kronofogden som fick pengarna 29 maj.
För att inte tala om att hyra en lägenhet, handla på postorder, låna pengar och skaffa nya kreditkort. Njet, säger företagen till dem som i likhet med dig har betalningsanmärkningar.
  Men det finns hjälp att få. Följande är en enkel handledning.
Öppna alla kuvert som ser ut som de innehåller räkningar. Var särskilt noga med dem från kronofogden och skattekontoret.
Skaffa bank på internet. Av dina brev till kronofogden framgår att du har dator och e-post hemma. Alltså har du sannolikt även en internetuppkoppling.
Skaffa autogiro för räkningar som du betalar varje månad. Pengarna dras från ditt konto utan att du behöver bekymra dig det minsta.
För enstaka räkningar, exempelvis restskatt, till betalning på lämpligt datum. Det kan ligga flera månader framåt i tiden, internetbanken håller koll och betalar.
  Tycker du att även detta verkar krångligt återstår bara en sak – öppna plånboken.
  De stora affärsbankerna som Nordbanken och Föreningssparbanken erbjuder visserligen ingen tröst. Inte ens för pengar tar de hand om kundernas räkningar.

Du har råd att betala för hjälpen
  
Men på telefonkatalogens gula sidor finns hjälp. Exempelvis skrivbyråer som mot betalning ser till att betala allt i tid. Just du har säkert inga större problem att hitta en villig firma. Ibland är det bra att vara kändis.
  Det kostar visserligen en del, räkna med omkring 425 kronor i timmen inklusive moms. Men det är det värt, du har faktiskt inte råd med fler betalningsmissar. Med en månadslön på 75 000 kronor borde dessutom finnas utrymme för att köpa tjänster som du inte själv klarar av. Och betala i tid klarar du alldeles uppenbart inte av.

Är du noggrann med att alltid betala räkningar i tid?
Ja   Nej  
Se resultat
Kontokortsmissbruk och obetalda p-böter
Hösten 1995 tvingades Sahlin att lämna posten som vice statsminister och dra tillbaka sin kandidatur som socialdemokraternas partiledare efter avslöjanden om trasslig privatekonomi.
  Bland annat hade hon använt regeringskansliets kontokort för privat bruk.
  Året därpå lämnade Sahlin även riksdagen.
Förra året visade det sig att Mona Sahlin hade svårt att parkera rätt och betala. 32 av de senaste 98 p-böterna hade gått till kronofogden.
  Därefter fick hon en egen p-plats i närheten av jobbet.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER