Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 17 AUGUSTI 2000
 
 

UBÅTS-DRAMAT
Familjernas sista hopp
NYA KNACKNINGAR FRÅN UBÅTEN Den brittiska ubåtsräddningsfarkosten LR 5 anlände till Trondheims flygplats i går. Den brittisk-norska räddningsaktionen kan vara den nödställda ubåtsbesättningens sista hopp. Räddningsfarkosten kan vara framme tidigast på lördag.
Foto: EPA / SCANPIX


Men ryssarna tackade nej till den svenska ubåtsräddningen
Sverige erbjöd sig att skicka en räddningsfarkost till Murmansk. Men ryssarna tackade nej.
  – De sa att de hade läget under kontroll, men det verkar ju inte så nu, säger Paula Burrau på försvarsdepartementet.
  I går kväll hördes nya knackningar från Kursk. Och Sverige är beredd att genast skicka hjälp – om ryssarna ändrar sig.
   Kontakterna mellan Sverige och Ryssland togs på ambassadnivå i förgår. Det var inte ett formellt erbjudande, mer ett samtal om möjligheter. Ryssland tackade då nej.
  – De vet nu att det finns hjälp att få och de får gärna återkomma, säger Paula Burrau .
  Sent i går kväll gav Rysslands president Vladimir Putin order till den ryska marinledningen att vara öppen för all hjälp som erbjuds – oavsett från vilket land hjälpen kommer.
  I går var ännu en dag mellan hopp och förtvivlan. Det gjordes flera försök att rädda de 118 besättningsmännen ur djupet, men dåligt väder och hårda strömmar gjorde att försöken ännu en dag misslyckades.
  I Severomorsk låg sjukhusfartyget Svir och väntade på att de anhöriga skulle komma ombord. Kanske ska de föras ut till havs och stå bi vid räddningen. Inget är ännu bestämt.
  Även om ryssarna i förgår tackade nej till svensk hjälp höjdes i går beredskapen på ubåtsflottiljen på Berga. Ubåtsräddningsfartyget Urf är klar att skickas till Barents hav med flyg och den svenska marinens räddningspersonal är beredda att följa med.

Ubåtsräddning i världsklass
  
Sveriges ubåtsräddning är i världsklass. Urf kan gå ner till en ubåt och hämta 35 man. Det finns inga tekniska problem att koppla ihop den svenska farkosten med den ryska atomubåten.
  – Vi vet ju inte hur stor slagsida ubåten har, eller om slussen gått sönder. Annars ska det gå, säger Jonas Montgomery, informationschef vid Marinen.
  I stället för att be Sverige om hjälp vände sig ryssarna till Norge och Storbritannien. Britterna beslöt skicka sin räddningsfarkost LR 5 till Murmansk. LR 5 tar 16 man och flögs i går till Norge och sattes sent i går kväll på ett lastfartyg i Trondheim.

Brittiska farkosten dockar lättare
  
En räddningsaktion, där alla 118 besättningsmännen räddas, kan vara klar på 2,5 timme.
  Att ryssarna valde hjälp från England kan bero på att Kursk sägs ligga med 60 graders slagsida, då skulle den svenska Urf:en ha svårt att docka med ubåten.
  Även ett norskt dykfartyg med djupdykare gick tidigt i morse norrut mot Barents hav. Dykarna kan hjälpa till att utifrån föra räddningsfarkosten på plats.
  I går kväll hördes nya ljud från Kursk. Det är ett tecken som tyder på att besättningen fortfarande lever.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER