Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 15 AUGUSTI 2000
 
 

Koffeinet gör dig beroende

FÖR MYCKET AV DET GODA Ny undersökning visar att koffeinet i till exempel Coca-Cola eller Pepsi inte påverkar smaken. Ämnet finns bara i läsken för att öka begäret.
Foto: MATS STRAND

Så mycket koffein innehåller: En kopp kaffe 105 mg
En kopp svart te 35 mg
En kopp grönt te 25 mg
En burk cola 50 mg
Kakao,28 g 60 mg
Chokladglass, 1 dl 2 mg
Källa: Mayokliniken)
Ny forskningsrapport: ämnet tillsätts inte för smakens skull
NEW YORK. De stora internationella läsktillverkarna tillsätter koffein i sina drycker – så att du ska bli beroende av deras produkter.
  Forskare i Chicago hävdar att den som slutar dricka läsk kan få abstinensbesvär.
   Enligt forskarna vid John Hopkins universitetet kan de flesta konsumenter inte känna någon skillnad mellan läsk som innehåller koffein och läsk som är koffein-fri. Bara åtta procent av försökspersonerna kunde avgöra om läsken innehöll koffein eller inte.

Koffeinfri läsk – inte särskilt populär
  
De drar därför slutsatsen att enda anledningen till att 70 procent av den läsk som dricks i USA innehåller koffein är koffeinets beroendeframkallande effekt.
  De två mest sålda läskedryckerna i USA, Coca-
Känner du dig beroende av koffein?
Ja Nej
Se resultat
Cola och Pepsi finns också i koffein-fria versioner, men de står bara för fem procent av försäljningen.

Amerikaner dricker mer läsk än vatten

  Den genomsnittliga amerikanen dricker 585 burkar läsk per år. Och man dricker i dag mer läsk än vatten. Läsktillverkarnas branschorganisation kallar forskarnas slutsatser oansvariga och hävdar att man tillsätter koffein för att förhöja smaken.
  – Studien är dåligt utförd. Slutsatserna är oansvariga och inte vetenskapligt underbyggda, säger Jeff Nedelman som är talesman för nationella läskorganisationen.
  Enligt Nedelman var bland annat flera av försökspersonerna i studien rökare, och därmed hade nedsatt förmåga att uppfatta smaker.

Barn kan få abstinensbesvär

  Forskarna i Chicago anser att läsktillverkarna åtminstone borde vara skyldiga att ange hur mycket koffein läsken innehåller, och erkänna den verkliga anledningen till att de blandar i koffein.
  – Vi vet att vuxna och barn kan bli fysiskt och psykiskt beroende av läsk med koffein, och att de kan känna av abstinenssymtom om de slutar dricka den, säger Roland Grifftiths som är huvudförfattare till studien.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER