Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 12 AUGUSTI 2000
 
 

Indien dränks i vattenmassor
FLYR VATTNET Miljontals människor i de nordligaste delarna av Indien är på flykt undan vattnet. Här är det invånare i byn Simaluguri som försöker ta sig till vattenfri mark.

Foto: REUTERS

5,5 miljoner människor är hemlösa
De har flytt undan vattenmassorna, upp på hustaken.
  Över 300 människor har omkommit och 5,5 miljoner har förlorat sina hem i de enorma översvämningarna i Indien.
  Nu hotar svält och sjukdomar i monsunregnens spår.
  
Vattenmassorna har svept med sig broar och vägar och stora områden ligger nu helt under vatten i nordöstra Indien och grannländerna Bhutan, Nepal och Bangladesh.

Assam är värst drabbat
  
De stora floderna Ganges och Bhramaputra och bifloderna har svämmat över sina bredder och flodvågor och jordskred tar med sig allt i sin väg – hus, människor och boskap.
  I den värst drabbade delstaten Assam i Indien har tiotusentals människor i isolerade byar varit utan mat och medicinsk hjälp i snart en vecka.
  – De är strandsatta på vägar och vallar. En del sover i det fria med bara himlen över sig. Vi kämpar för att få fram mat, dricksvatten, kläder och läkemedel till bybor som förlorat sina hem. Vi delar ut plastskynken så att de kan skydda sig mot regnet, säger Ronojit Phukan på Assams myndighet för vattenkontroll.
  Med hjälp av båtar försöker polis och militär rädda människor som har flytt upp i träd och på hustak, undan vattenmassorna, och nu inte kommer därifrån.
  I ett provisoriskt läger på en motorväg, med flodvattnet någon meter under sig, har hundratals människor sökt skydd, utan tillgång till dricksvatten.
  – Vi kokar vatten och fiskar för att klara oss, ingen har hjälpt oss, säger en av de strandsatta på motorvägen.
  Internationella Röda korset ansökte i går om 32,5 miljoner kronor för att hjälpa översvämningsoffren i nordöstra Indien med mat, vattenreningstabletter och filtar.
  Under helgen ska man försöka nå fram till det värst drabbade området i Assam.

Risk för epidemier
  
– Om hjälpen inte når dem snart, kommer vi att få se undernäring och vattenburna sjukdomar, säger Geoffrey Dennis, ledare för Röda korsets delegation i södra Asien i ett uttalande.
  Svenska biståndsorganet Sida har avsatt 750 000 kronor till Röda korsets insatser för översvämningsoffren.
  Sjukdomar – och mer regn – är vad myndigheter och hjälporganisationer fruktar mest av allt just nu.
  De nödställda har inget annat val än att dricka förorenat vatten och riskerar att drabbas av malaria, dysenteri och diarré. Värst utsatta är barn och äldre.
Kerstin Nilsson
Kerstin Nilsson
  Hjälparbetarna kämpar nu för att nå fram i tid.
  I går rapporterades att vattenmassorna har börjat sjunka undan, men läget kan snabbt förvärras eftersom monsunregnen väntas pågå hela augusti och september.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER