Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 9 AUGUSTI 2000
 
 

”En apa skulle ha placerat bättre”
SÄMRE ÄN INDEX Handelsminister Leif Pagrotsky säger att bara drygt var tionde Sverigeinriktad fond har gått lika bra som börsindex. - Nästan sex av tio sparare hade tjänat på att låta en apa placera pengarna.
Foto: NIKOLAI JAKOBSEN

Handelsministern varnar för dyra pensionsfonder

Se upp med bankernas aktiefonder vid pensionsvalet i höst!
   Uppmaningen kommer från handelsminister Leif Pagrotsky, som tycker att statliga sjunde AP-fonden är ett ”urstarkt” alternativ.

  Han lade sig i pensionsvalet vid en pressträff i regeringskansliet på onsdagen.
  Pagrotsky pekade på en sammanställning från Aktiespararna, som visar att bara drygt var tionde Sverigeinriktad fond har gått lika bra som börsindex. Han tycker att det tyder på att slumpen gör ett lika bra jobb som fondförvaltarna.
  - Nästan sex av tio sparare hade tjänat på att låta en apa placera pengarna, säger han.
  Pagrotsky anser att sammanställningen manar till eftertanke inför hösten. Då ska svenskarna för första gången välja var de ska placera sin premiepension.
  Pagrotsky varnar för att banker och andra finansinstitut tar ut höga avgifter, som inte motiveras av bra avkastning. Han har själv många miljoner placerade i aktiefonder.
  Pagrotsky påpekar att om man låter pengarna stå kvar år efter år i en dyr fond, så urholkas värdet av den framtida pensionen.

”Inte ministersak”
  - Jag tycker inte att en minister ska tala om vad man ska spara i, säger chefen för SEB Fonder, Claes-Johan Thureson, till TT.
  Han håller inte med om att avgifterna är för höga. I ett internationellt perspektiv är de svenska fondavgifterna låga, hävdar han.
  Pagrotsky har också irriterat sig på fondernas stora reklamsatsningar inför höstens val.
  - Man kan ju inte se en långfilm på TV utan att bli avbruten av en massa pensionspropaganda, säger Pagrotsky.
  - Och då ska man tänka på att det finns ingen annan som betalar alla dessa annonser än den framtida pensionen.
  Till dem som inte vill vara aktiva pensionsplacerare ger Pagrotsky rådet att satsa på en billig fond. För sin egen del ser han den statliga sjunde AP-fonden som ett ”urstarkt” alternativ, som kommer att förvaltas till en minimal kostnad.
  Där hamnar pengarna automatiskt om man inte själv placerar sin premiepension.

”Bredare urval”
  Sjunde AP-fonden tar ut en avgift på 0,5 procent av sparandet medan flertalet av de privata aktiefonderna ligger i intervallet 0,6-1,4 procent.
  - Valet är fritt och vi har en bredare flora att välja mellan. Och det är ju en del av grundtanken med reformen, säger Fondbolagens förenings ordförande och tillika vd för Handelsbanken Fonder, Joachim Spetz.
  Fondförvaltarna skyller den relativt dåliga avkastningen på statens fondregler. De hindrar förvaltarna att ha mer än tio procent av sitt innehav i ett enda företag. När stora börsföretag som Ericsson går bättre än börsen i genomsnitt, då blir det nästan omöjligt att slå börsindex.

Peter Wallberg/TT Olle Lindström/TT


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER