Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 6 AUGUSTI 2000
 
 

Belägrat av nazisterna
ORO I KLIPPAN Jahir Mavriqi och Sylejman Makolio har bott i Klippan i flera år och känner att stämningen hela tiden blir mer och mer pressad. De tror att nazisterna lockas till Klippan för att de får agera i fred här. – Politikerna måste visa större engagemang för att det ska kunna bli bättre, säger Sylejman Makolio.

Foto: BJÖRN WANHATALO

Klippan skakas av de ständiga uppgörelserna
Härifrån nazistledaren Marcel Schilfs taggtrådsinhägnade gård i Ljungbyhed utgick en olaglig nazidemonstration förra veckan. Klippans kommun har nu beslutat att köpa ut mannen som hyr ut fastigheten till naziztledaren.
”Vi vågar inte släppa ut våra barna ensamma här längre”
Aftonbladet 98-07-27:
Nazisten sköt rakt in i köket
Aftonbladet i går:
Två anhållna efter nazistbråk i Klippan
Häktning för Klippanskotten
på tisdag

De två män, 25 och 23 år gamla, som anhölls efter skottlossning i Klippan natten mot lördagen kommer att begäras häktade tidigast under tisdagen, uppger åklagaren.
  Männen anhölls sent på lördagskvällen och är misstänkta för bland annat olaga vapeninnehav och grov misshandel.
  Enligt polisens informatör Charley Nilsson är den anhållne 25-åringen nazist.
  – Vi kan inte fråga efter hans politiska hemvist, men klädsel och utseende tyder på att han är nazist.
  Den anhållne 23-åringen tros vara den som skjutit mot 25-åringen. (TT)
KLIPPAN. En 25-årig nazist sköts i ryggen.
  En brandbomb som sannolikt var riktad mot en annan nazist tvingade en invandrarfamilj att fly från sitt hem.
  Polisen misstänker att oroligheterna i Klippan i går natt var en uppgörelse mellan nazister och anti-rasister.
  
Allt fler nazister från hela Europa samlas i den lilla kommunen Klippan några mil öster om Helsingborg. För bara en vecka sedan utgick en olaglig demonstration från den ökände nazistledaren Marcel Schilfs, 27, taggtrådsinhägnade gård i Ljungbyhed.
  På grund av de upptrappade oroligheterna beslutade Klippans kommun för några dagar sedan att köpa ut mannen som hyr ut fastigheten till Marcel Schilf.

Barnfamilj attackerad
  
Avsikten var att skapa lugn i samhället. Men i går natt small det igen. Flera gånger.
En 25-årig finländsk nazist blev vid tvåtiden skjuten i ryggen. Enligt Sydsvenskan tillhör mannen den nazistiska organisationen Blood and Honour. Dick Andersson, talesman för Blood and Honour, säger till tidningen att 10–15 skott avlossades mot bilen när nazisten skadades. En 23-årig man från nordvästra Skåne anhölls i går kväll, misstänkt för att ha skjutit 25-åringen.
Senare under natten attackerades en trebarnsfamilj med marockanskt ursprung med en brandbomb som kastades in på balkongen. Men polisen tror att bomben egentligen var avsedd för en kvinnlig nazist som bor på våningen under.
Bara något kvarter därifrån hittade polisen senare en övergiven bil som var nedblodad och full av kulhål.
  – Det är inte den skjutne 25-åringens bil, men det var han som färdades i den, säger Lars Förstell, informationsdirektör på polisen i Skåne.
  Aftonbladet träffade den marockanska familjen i går. Trebarnspappan är skakad och trött. Hans döttrar gråter och hustrun är mycket rädd.
  – Jag vågar inte gå hem igen, tänk om det börjar brinna i hela lägenheten nästa gång. Eller om man blir skjuten. Jag har bott i Klippan i tio år, men nu orkar vi inte längre. Vi kan inte bo kvar och vara oroliga hela tiden, säger mannen.
  Polisens utredningsarbete försvåras av att ingen av de inblandade vill berätta något i förhör. Men efter att ha talat med flera vittnen är polisen övertygad om att händelserna har sin grund i ett urartat bråk mellan ett nazistgäng och svenska anti-rasister.
  – Det finns anledning att tro att händelserna har ett samband. Förmodligen är det personer ur samma gäng som ligger bakom såväl skotten mot 25-åringen som brandbomben, säger Lars Förstell.

Husrannsakan hos nazist
  
I samband med utredningen av gårdagsnattens händelser genomförde polisen en husrannsakan hos Marcel Schilf och en person till.
  Lars Förstell vill inte avslöja vad det ledde till.
  Sent i går kväll anhölls även den skjutne 25-årige nazisten. Han är på sannolika skäl misstänkt för olaga vapeninnehav, framkallande av fara för annan och vårdslöshet i trafik.

Mord och slagsmål i det lilla samhället 1999 Klippans kommunalråd Rune Persson (s) hotas av nazister som klottrar en davidsstjärna och ordet jude på hans ytterdörr. Motivet tros vara att kommunen vill få bort nazistledaren Marcel Schilf från orten.
1999 En 18-årig kvinnlig nazist knivhugger en 20-årig invandrare utanför en nattklubb i Båstad. Båda bor i Klippan. Kvinnan är syster till mannen som dömts för mordet på Gerhard Gbeyo.
1998 En 23-årig nazistledare skjuter med ett avsågat hagelgevär in i en kosovoalbans lägenhet. Några dagar tidigare har han frikänts i hovrätten för knivmisshandel mot invandraren fyra månader innan. Nazistledaren döms för dråpförsök för skotten.
1995 . Juridikstuderande Gerhard Gbeyo från Elfenbenskusten hittas mördad i centrum. En 16-årig nazist från Klippan döms året efter för mordet tillsammans med en 18-årig medhjälpare.
1991 Strax före jul hotas en muslimsk kd-politiker i telefon.

Camilla BergströmTipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER