Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 4 JULI 2000
 
 

Spionen ”Koenig” erkände brott i Säpoförhör
STOCKHOLM Agenten "Koenig" var svensk medborgare och har i förhör med Säpo erkänt att han arbetade för den östtyska säkerhetstjänsten Stasi.

Justitieminister Laila Freivalds: Frågan är helt utredd – det här är Säpos ärende
Därför kan Säpo inte komma åt Stasiagenten
S-toppen: Det känns mycket obehagligt
I GÅR
Svensk agent med kodnamnet ”Kungen” lämnade ut hemliga handlingar till öst – rapporterade från socialdemokraternas innersta kretsar
”Säpo har inte begärt att få se papperen”
  Det uppger den tillförordnade Säpochefen Kurt Malmström för TT.
  En förundersökning inleddes mot "Koenig" 1994, men lades ned samma år. Mannen erkände i förhören att han sysslat med olovlig underrättelseverksamhet, vilket innebär att hans verksamhet i Sverige var riktat mot tredje land.
  Preskriptionstiden för det brottet var två år. Eftersom mannen arbetade som agent under 80-talet gick det inte att åtala honom.
  - Brott vad gällde spioneri gick inte att styrka, säger Malmström.
  Preskriptionstiden för spioneri är mellan 10 och 25 år beroende på hur grovt brottet är.
  Malmström vill inte svara på frågan om "Koenig" arbetade inom regeringskansliet eller hade uppdrag för socialdemokratiska partiet.
  - Den här personen är frikänd i den bemärkelsen att det inte finns några brottsmisstankar mot honom. Av hänsyn till honom så vi vill överhuvudtaget inte bidra med identifieringsuppgifter som kan ringa in honom, säger Malmström.

Kräver besked
  Folkpartiledaren Lars Leijonborg krävde på tisdagen att samtliga partiledare får besked om vad regeringen känt till om fallet.
  I ett brev till justitieminister Laila Freivalds skriver han: "Om en landsförrädare funnits nära den socialdemokratiska partitoppen och bland annat rapporterat utrikespolitiska motsättningar inom regeringen till främmande makt är det en sak av oerhörda dimensioner."
  Riksdagens förste vice talman och förre försvarsministern Anders Björck kräver att namnet på spionen ''Koenig'' ska offentliggöras. Både regeringen och Säpo känner till identiteten på spionen.
  - Då är det lika bra att lägga korten på bordet. Jag hoppas att Säpo gör det inom en snar framtid, säger han till TV 4.
  Kurt Malmström uppger att Säpo har arbetat "ganska intensivt" med att kartlägga Stasiagenter i Sverige och fått mycket uppgifter via internationella kontakter.
  - Vi har all, tror vi, information vi överhuvudtaget kan önska ur det här omfattande gamla Stasiarkivet utan att direkt själv sitta på plats och gå igenom det, säger han.

20-tal misstänkta
  Säpo har efter murens fall haft ett tjugotal ärenden som berört svenskar som misstänkts för samröre med Stasi. De få förundersökningar som inletts har lagts ned eftersom brott inte kunnat styrkas, eller på grund av att brottet varit preskriberat.
Finns det några aktuella fall som utreds i dag?
  - Det finns inga aktuella fal som jag vill kommentera, säger Kurt Malmström.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER