Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 16 JUNI 2000
 
 

Dags att hitta ny demokrati

Text: Liza Marklund
Tyck till om Liza Marklunds kolumn
Läs mer av Liza Marklund
Det är något fundamentalt fel på den svenska politiken. Vi avskyr våra egna företrädare, de människor vi själva valt. Medlemmarna flyr partierna, om antalet sjunker i samma takt som i dag kommer samtliga partier att vara utraderade år 2013. Det visade en rapport som SNS demokratiråd presenterade i går.
  
Jag funderar ofta på hur politikerna står ut, vare sig de är ministrar, riksdagsledamöter eller lokalpolitiker. Nu har stats- och samhällsvetarna vid Göteborgs universitet offentliggjort sin mätning av partiledarnas popularitet igen, något de gjort varje år sedan 1986. Återigen betygsätts våra folkvalda, återigen kritiseras de flesta partiledarna sönder och samman, Göran Persson mest av alla.
Ministrarna har det inte mycket lättare. En period i vintras var det särskilt tydligt. Under hela advent körde Svenska Dagbladets ledarsida något som kallades ”lucköppning”, en illvillighetens egen julkalender. Varje dag hackades en socialdemokrat i småbitar i den politiska debattens namn.
   Om Lena Hjelm-Wallén skrev man den 15 december:
  ”Vart tog hon vägen egentligen? Ja, hon som efter fyra år som utrikesminister just hade börjat klara av att läsa innantill i manus. Lärarinnan som utrikesdepartementets egna tjänstemän framhöll var så läraktig och sällan gjorde ett misstag två gånger.”

Så där höll man på. Om Mona Sahlin skrev man den 1 december:
  ”Det finns något både storslaget och lätt sjaskigt över henne. [...]närmast patologiskt slarvigt. Hon uppträder okonstlat och precis lagom illa klätt och pratar med sin något nasala röst, en slangig och grammatiskt inkorrekt svenska. En PR-byrå kunde inte ha hittat på ett bättre och mer säljande koncept.”
  Någon vecka senare körde denna tidning hårt med en Sifo-undersökning om ministrarnas popularitet och kapacitet. Den 6 januari fick finansminister Bosse Ringholm läsa att han var regeringens sämsta minister, ord som ”dålig”, ”usel” och ”sågad” användes.
  Jodå, jag vet att bevakningen av våra politiker är väsentlig för demokratin, makten ska givetvis granskas, yttrandefriheten är det viktigaste vi har.
  Men tänk er att själva vara den där människan – den usla, sågade, sämsta – på framsidan av Sveriges största tidning? Den idiotförklarade på ledarsidan? Hur står man ut? Hur orkar man? Vilka skyddsbarriärer tvingas man då bygga upp runt sitt eget psyke för att inte gå under helt?
  Naturligtvis är politikerna själva delvis skyldiga till det ökade politikerföraktet, och då tänker jag inte bara på de fifflande gubbarna i Gävle och Motala. Politikerna gör allt för att kräkas offentligt på varandra, på alla nivåer.
  Hör på sarkasmerna och överlägsenheten i allt från partiledardebatter till vanliga kommunfullmäktigesammanträden.

Jag tycker detta är ohållbart. Vi kan inte låta oss företrädas av människor som vi inte respekterar, men vi kommer inte att få några andra så länge alla fortsätter att hacka sönder dem vi har.

Problemet både med det bristande förtroendet för politikerna och medlemsflykten från partierna tror jag delvis beror på själva begreppet partipolitik.
Jag skulle själv gärna engagera mig i min egen stadsdel i Stockholm, driva frågor om skola och omsorg och fungerande kommunikationer, men jag skulle aldrig klara att ingå i en politisk organisation. Partipolitiken känns föråldrad, hierarkisk, sluten och förlegad. Ibland fixar jag inte ens att rösta, alla partier har åsikter jag aldrig kan ställa upp på.
Jag tror det är dags att leta helt nya vägar för demokratin. Partierna är inte längre en väg för människor att få inflytande, de har blivit ett hinder. Det accepterade och accelererande politikerföraktet är ett tecken på detta, vill jag hävda. Vi kan inte ställa det så att de enda som orkar företräda oss andra är känslokalla, oberörbara sociopater.
  Makten kanske borde flyttas från partierna och ut till folket.
  Förslag på hur detta skulle kunna gå till mottages tacksamt.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER