Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 11 JUNI 2000
 
 

Hopp om ljusning i Mellanösterns fredsprocess
DAMASKUS (TT-AFP) På söndagen meddelade det styrande Baathpartiet officiellt att doktor Bashar al-Assad är nominerad att ta över efter sin far som Syriens president.
Israel hoppas att ögonläkaren ska visa sig lättare att ha att göra med än den stenhårde förhandlaren Hafez al-Assad.

”al-Assad var en människorätts-
dinosaurie”

NEW YORK Människorättsgruppen Human rights watch (HRW) sade på söndagen att Syriens president Hafez al-Assad använde "outsäglig brutalitet" mot sitt eget folk. HRW hoppas att al-Assads död ska bereda vägen för den "renässans för de mänskliga rättigheterna som det syriska folket väntat så länge på".
  - Han hyllas som Lejonet från Damaskus, men vad gäller de mänskliga rättigheterna var Hafez al-Assad en dinosaurie som rutinmässigt använde tortyr och politiska fängslanden för att släcka minsta tecken på missnöje, sade HRW-chefen Kenneth Roth.
  Roth pekade också på jättemassakern i Hama 1982, då al-Assad beordrade en attack mot ett uppror, vilket resulterade i tusentals dödsoffer.
 Med Baathpartiets beslut blir parlamentets omröstning 25 juni endast en högtidlig formalitet. Innan Bashar al-Assad sedan formellt kan tillträda posten ska också syrierna få ta ställning i en folkomröstning, som ska äga rum inom 90 dagar. Under tiden tar en av vicepresidenterna, Abdel Halim Khaddam, över som landets ledare.
 Den israeliske ministern Haim Ramon hoppas att Bashar al-Assad ska visa sig mer flexibel i fredsförhandlingarna än sin far.
 - Jag har aldrig dolt min tveksamhet till utsikterna att sluta ett avtal med någon som Hafez al-Assad. Hans son verkar ha en öppen anda och jag hoppas att detta kommer att märkas i synen på fred med Israel, sade Ramon.

Begravs bredvid favoritson
Vid partimötet i lördags kväll, några timmar efter det att nyheten om Hafez al-Assads död kablats ut över världen, diskuterades också begravningen, som ska äga rum i presidentens födelseby Qerdaha i nordvästra Syrien på tisdag. Ceremonierna börjar på morgonen, klockan 7 svensk tid, när kistan bärs från den avlidne presidentens bostad till Ummayadtorget i centrala Damaskus, där tiotusentals människor väntas ta farväl. Jordfästningen sker vid skymningen i familjegraven, bredvid favoritsonen Basil, som var utsedd att ta över makten men dödades i en trafikolycka 1994.
 Efter tidigare uppgifter om motsatsen rapporteras det dock att Rysslands president Vladimir Putin inte har för avsikt att komma på begravningen. Däremot skall presidenterna i Jemen och Iran liksom kungen av Jordanien samt USA:s utrikesminister delta i begravningsceremonin. Irak, som styrs av en rivaliserande fraktion av Baathpartiet, skickar en av sina vicepresidenter. Det blir den högst uppsatte irakiske representanten som besöker Syrien på 20 år.

Hysterisk sorg
PLO-ledaren Yasser Arafat, som hade ett ansträngt förhållande till al-Assad, ursäktar sig med att han samtidigt har ett möte inbokat med president Clinton i Washington.
 Efter lördagskvällens stillsamma reaktioner på dödsbudskapet präglades de syriska städerna på söndagen snarast av hysteriska sorgescener. Bland de sörjande människomassorna i Damaskus var det många som svimmade av upphetsning och utmattning.
 Svartklädda män och kvinnor grät hejdlöst och slog sig för ansiktet medan de ropade ut sin sorg och lovprisade den döde al-Assad och sonen Bashar.
 - Jag kunde ha offrat mitt eget liv och mina barns för dig, Assad. Varför måste du lämna oss ensamma? ropade en äldre kvinna gång på gång.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER