Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 10 JUNI 2000
 
 

Mycket folk och rörigt på brofesten
MALMÖ Efter två dagars folkfest hade en bra bit över 100 000 svenskar och danskar cyklat, gått och åkt inlines på Öresundsbron.
  Det var trängsel och rörigt när 70 000 personer vandrade på bron i solskenet på lördagen.

  På kvällen tog det tid för arrangörerna i Röda korset att få alla gående av bron så att Brorullet kunde starta. Inlinesloppet med upp emot 8 000 åkare blev två timmar försenat.
  Lördagen var den andra av fyra dagar i arrangemanget Öppen bro då vanliga danskar och svenskar får ta sig en brotur. På fredagen cyklade över 40 000 på bron och på fredagskvällen hade 34 000 biljetter sålts till lördagens brovandring. Men när lördagen var slut hade dubbelt så många promenerat på bron, enligt arrangörerna.

Motvind
  I fullpackade bussar och tåg från Malmö central kom de gående: shortsklädda föräldrar med motsträviga småbarn i vagn, ett gäng stavpromenerande pensionärer i likadana kepsar, en grupp japanska turister, en äldre man stödd på käpp, ett antal rullstolsbundna och tusentals vanliga motionärer i gympaskor med ryggsäck på ryggen. Alla vandrade de i strålande solsken och bra medvind ut på Öresundsbron.
  Men många hade lurat sig av värmen på land och tänkte inte på att det kan bli kallt i blåsten uppe på högbron och motvind på hemvägen. Det var meningen att alla själva skulle känna efter hur långt de orkade och vända i tid. Men många överskattade sin kapacitet och arrangörerna fick sätta in allt fler bussar för att frakta de huttrande till landbacken.

Stor trängsel
  Trängseln var emellanåt stor bland alla som tog chansen att njuta av utsikten från Öresundsbron i sakta mak. Polisen fick mota bort personer som ställde sig för nära räcket för att fotografera. Andra klev över på fel sida av bron. Den norra körbanan var till för fotgängarna och den södra för bussar. Men det respekterades inte alltid och det uppstod risk för olyckor.
  Två prinsessors invigning av festligheterna blev försenad. Det var svårt för åskådarna att se den högtidliga ceremonin mitt ute på högbron där svenska Röda korsets ordförande, Christina Magnuson, talade. Alexandra av Danmark klippte band och tusentals ballonger i de danska och svenska färgerna släpptes iväg.

Åkte polisbil
  Christina Magnuson fick sedan problem med att ta sig i från den överbefolkade bron och en planerad presskonferens med henne på Lernacken fick ställas in. För att komma i tid till flyget fick hon åka polisbil.
  Polisen fick i övrigt, liksom personalen i det tillfälliga brosjukhuset, en ganska lugn dag. Omkring 20 patienter fick tas omhand och störst problem hade de kroniskt sjuka som överskattat sin förmåga i brovandringen.
  På söndagen fortsätter bropromenaderna klockan 9-21 och prognoserna talar om strålande sol även denna dag.

USA snabbast i brorull
Chad Haddricks från USA var snabbast i mål i Sverige efter inlinesloppet Brorullet över Öresund på lördagskvällen. Han följdes i herrklassen av landsmannen Derek Downing. På tredje plats kom Chane Dobbin från Nya Zeeland.
  Damklassen vanns av göteborgskan Sofia Albertsson. På andra plats kom Anette Damm från Danmark och trea blev Maria Magnusson från Jönköping.
  Starten gick från den danska sidan av Öresundsförbindelsen och blev nästan två timmar försenad. Det tog tid för arrangörerna att få de sista vandrarna från bron och sedan städa den från skräp så att det var säkert att släppa fram Brorullet med elitåkarna i spetsen. De sista av de 7 650 åkarna som kom till start beräknades gå i mål på Lernacken vid midnatt.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER