Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 10 JUNI 2000
 
 

Syriens president död - sonen trolig efterträdare

Foto: REUTERS
DAMASKUS Syriens president Hafez al-Assad avled på lördagen, enligt uppgift av en hjärtinfakt. Han blev 69 år.
  Syriska parlamentet ändrade genast landets författning, så att det blir möjligt för al-Assads 34-årige son Bashar att efterträda fadern.

  Den syriske presidenten uppgavs ha avlidit vid 10-tiden svensk tid, men det dröjde till klockan 17 innan syrisk tv officiellt bekräftade dödsfallet. Parlamentet i Damaskus, som samlats för en ordinarie session, fick beskedet av talmannen. Många ledamöter sågs gråta öppet vid nyheten om att landets ledare sedan 30 år är död.
  al-Assads död inföll i ett kritiskt läge i Mellanöstern, när framför allt USA arbetar hårt för att få igång nya fredsförhandlingar mellan Syrien och Israel. Syriens nyckelroll i regionen har också framhävts i samband med det israeliska militära återtåget nyligen från södra Libanon. Syrien har ett avgörande inflytande över libanesisk politik och håller en stor militär styrka i sitt grannland.

Förberett sonen
  Om bara en vecka skulle det styrande syriska Baath-partiet ha inlett en konferens, där Bashar al-Assad väntades bli invald i ledningen. Bashar hade också tippats bli utnämnd till vicepresident inom kort.
  President al-Assad hade mycket tydligt förberett sonen för att så småningom överta ledningen för landet och låtit denne överta en rad viktiga uppgifter såväl inom landet som i utrikespolitiken. Bashar bekräftade i en intervju nyligen att han låg bakom flera av utnämningarna i den nya regering som tillträdde den 13 mars.
  Bashar al-Assad har också lett en stor kampanj mot korruption som resulterat i att flera höga ämbetsmän fängslats. Bland de gripna var förre premiärministern Mahoud Zubi, som begick självmord i maj efter att ha blivit utesluten ur det regerande partiet och ställd inför rätta.

Författningen ändrad
  Så snart beskedet om al-Assads död lästs upp i parlamentet tillsattes en kommitté som på några minuter beslöt att ändra den syriska författningen. Tidigare stipulerades att en president måste ha fyllt 40 år. Nu ändrades den skrivningen till att statschefen måste vara minst 34 år - precis så gammal som Bashar al-Assad är.
  Bashar al-Assad är utbildad till ögonläkare i Storbritannien och överste i syriska armén.
  USA:s president Bill Clinton sade att al-Assads död gjorde honom sorgsen, men att han tänker fortsätta att samarbeta med Syrien för att uppnå en allomfattande fred i Mellanöstern.

Ovisshet i Israel
  - Under de senaste sju åren har jag träffat honom många gånger och lärt känna honom nära. Vi hade en del meningsskiljaktigheter, men jag respekterade honom. Under alla våra kontakter, inklusive vårt sista möte, inskärpte han Syriens fortsätta fredsvilja, sade Clinton.
  I Israel avbröt både radio och tv sina ordinarie sändningar för att meddela att den syriske ledaren var död. Regeringen sade i ett uttalande att den "förstår det syriska folkets sorg" och förklarade att Israel kommer att fortsätta att sträva efter fred i samarbete med vilken syrisk ledare som än efterträder Hafez al-Assad.
  Samtidigt sade Itamar Rabinovitch, Israels chefsförhandlare med Syrien, att läget nu är mycket oklart och att det är troligt att det utbryter en maktkamp i Syrien.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER