Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 7 JUNI 2000
 
 

Text: Anita Goldman
Tyck till om Anita Goldmans kolumn
Läs mer av Anita Goldman
Jerusalem på väg att springa ifrån evigheten
Vid den här tiden, för trettiotre år sedan, strömmade israeliska fallskärmsjägare med laddade uzi-gevär genom det antika Jerusalems portar.
  Framme vid Klagomuren grät de och påpassliga fotografer knäppte bilderna av en ”tvåtusenårig dröm” som hade förverkligats.
   Myten om en oövervinnelig judisk armé hade skapats och den nationella stämningen var euforisk. Israels flagga hissades över Tempelberget och ledare proklamerade att Jerusalem från och med nu skulle vara ”Israels odelade huvudstad i evigheters evighet”.
  Men evigheten hör det himmelska Jerusalem till. I det jordiska Jerusalem förhandlas i dagarna – endast ett par decennier efteråt – om de olika alternativen kring stadens delning.
  
Revolutionerande förändringar har skett i den israeliska opinionens syn på Jerusalem under de två decennier jag intensivt följt stadens öde. Och i frågan om Jerusalems framtid är det just opinionen som är avgörande, inte handfasta fakta.
  Det är inte länge sedan som ens nämnandet av möjligheten till delad suveränitet uppfattades som omöjligt. I dag sitter den israeliska ledningen i intensiva diskussioner om just detta. De idéer som nu cirkulerar bland toppskiktet av förhandlare rör suveränitet för palestinierna i palestinska byar och förorter kring Jerusalem, två självständiga stadsfullmäktige som samverkar kring gemensamma problem likt avlopp, genomfartsvägar etc, autonomi för palestinierna i de så känsliga kvarteren i staden innanför murarna. Och så vidare.
  
Det som håller förhandlarna tillbaka är rädslan för hemmaopinionen, osäkerheten kring hur många heliga kor man kan slakta och inom vilken tidsrymd. Det har sagts förut, men tål att sägas igen: I Israel-Palestina finns tyvärr inga ledare av Nelson Mandelas kaliber. På båda sidor räds man att öppet deklarera det som man redan kommit överens om. Så fega är ledarna i förhållande till opinionen, att man ofta hamnar i dess kölvatten. Så blev fallet i Libanonfrågan, där den allmänna opinionen sedan länge svängt, men ledarna tog onödig tid – och unga människors liv – i anspråk, innan de fick ändan ur vagnen och lämnande södra Libanon.
  Så kommer antagligen fallet att bli även i Jerusalem, där fakta sedan länge sprungit ifrån den sionistiska retoriken. I Jerusalem är redan en majoritet av invånarna människor som knappast blir rörda av att se den israeliska flaggan hissad vid Klagomuren. Hälften av de judiska barn som börjar i första klass i Jerusalem i höst är ultraortodoxa. Dessa ungar brukar bränna den israeliska flaggan på nationaldagen i protest mot att de gudsförnekande sionisterna tagit makten över Davids stad utan att invänta på Herrens order och Messias ankomst. De ultraortodoxa – en tredjedel av stadens befolkning som med sina extrema barnrikefamiljer växer oavbrutet – erkänner inte den israeliska statens överhöghet. Det gör naturligtvis inte heller en annan tredjedel av stadens befolkning – palestinierna. De har därför alltid vägrat att delta i municipalvalen.
  
En majoritet av invånarna i den israeliska statens huvudstad erkänner inte Israels suveränitet. Medan de alltmer konsumtionsinriktade och allt mindre ideologiska israelerna nere vid kusten fortfarande av ledarna antas motsätta sig varje form av kompromiss i Jerusalemfrågan, framlever huvudstadsborna sina liv i landets socioekonomiska marginaler. Jerusalem är en av landets fattigaste städer, trettiosju procent av alla barnen lever under den stipulerade ”fattigdoms-gränsen” mot endast tretton procent i Tel Aviv. De välutbildade, sekulariserade israelerna lämnar staden i massor, söker sig till kusten för bättre arbetstillfällen, högre livskvalité och ”ett normalt liv”.

Jerusalem är en unik stad där ”normalitet” aldrig kan bli målet.
  Däremot kan en ovanlig lösning med en huvudstad för två nationer mycket snart bli verklighet.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER