Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 27 MAJ 2000
 
 

Lena Mellin

”Kommunist, jag? Nej aldrig...” Aftonbladet har kartlagt topparna i vänsterpartiet.
TYCK TILL om vänsterpartiet och kommunismen.

Allting glider av ”teflon-Gudrun”
”Teflon-Gudrun” Schyman har gjort det igen. Intagit två oförenliga ståndpunkter.
  Men vem bryr sig?
  Inte väljarna i alla fall. De klappar i händerna medan opinionssiffrorna klättrar i höjden.
  
Det var under en facklig turné i Norrland i förra veckan som Gudrun Schyman meddelade att det är en belastning att företrädare för vänsterpartiet kallar sig för kommunister. Resonemanget avsåg även den nya partisekreterare som utses i juni.
  Tidningen Flamman, efterföljare till Norrskensflamman, publicerade en protest riktat mot Gudrun Schyman undertecknad av 101 medlemmar. Många av dem är ombud på vänsterpartiets kongress nästa vecka.
  I går hettade det till ytterligare när frågan behandlades på ett sammanträde i partiets innersta cirkel, verkställande utskottet, där Schyman skulle förklara sig.

Motsägelsefullt
  
Förklaringen var, för att uttrycka sig milt, motsägelsefull.
3 Etiketter är oväsentliga. Det spelar ingen roll vad partimedlemmarna kallar sig bara de ställer upp bakom vänsterpartiets stadgar och partiprogram. Det kan exempelvis kommunister, feminister, ekologister och socialister göra.
3 Det är en belastning för vänsterpartiet att vissa företrädare kallar sig kommunister eftersom människor tänker på ”förtryck, mord, terror och utrensningar” när de hör ordet. Partiets egna företrädare tänker däremot på någonting annat och mycket trevligare, oklart vad.
  Det är inte första gången som Gudrun Schyman tvingas till oordnad reträtt från sina uttalanden. Och det kommer inte heller vara den sista.

Väljarstödet ökar
  
Men partiledarens vinglighet påverkar inte partiets opinonssiffror negativt. Tvärtom ökade stödet för vänsterpartiet med 1,3 procentenheter till 14,8 procent i Temos senaste mätning.
  Möjligen har dock den socialdemokratiska ledningen med partisekreterare Lars Stjernkvist och ordföranden Göran Persson i spetsen anledning att fundera. Deras strategi att misstänkliggöra vänsterpartiet blev ett komplett misslyckande.
  Det var Stjernkvist och Persson som inför årets första maj-firande blåste nytt liv i kommunistdiskussionen. På flera håll i landet tågade s och LO visserligen sedan flera år tillbaka tillsammans med v. Men själva skulle de aldrig delta i ett sådant arrangemang med tanke på vänsterpartiets förflutna och traditioner. Av samma orsaker kunde vänsterpartiet aldrig släppas in i en regering, i alla fall inte med socialdemokraterna.
  Budskapet var alltså tydligt. Misstänkliggör vänsterpartiet som var femte LO-medlem röstade på i förra valet.
  Men på ”Teflon-Gudrun” fungerade inte strategin. Det spelar ingen roll vad hon gör eller vad hon säger. Väljarna gillar henne i alla fall.
  Vissa har tur. Eller också är de oerhört skickliga.
Därför attackeras Schyman
Valet 1994 Valet 1998 Tendens
Social-
demokraterna 66 % 54 %
Vänsterpartiet 8 % 21 %
Så röstade LO:s medlemmar i senaste valen.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER