Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 11 MAJ 2000
 
 

Mobiltelefon kan ge barn hjärnskador

Barn bör använda mobiltelefoner med måtta, hävdar en brittisk expertgrupp. – De utsätts för dubbelt så hög strålning från telefonerna som vuxna eftersom deras skallar är tunnare, säger Alan Preece, doktor vid universitetet i Bristol.
Foto: ULF HÖJER
Brittiska forskare slår larm om strålningen
LONDON. Barn är känsligare för strålning än vuxna och bör inte använda mobiltelefoner för ofta.
  En brittisk expertgrupp anser att tillverkarna ska tvingas förse telefonerna med hälsovarningar.
  – Även svag strålning ger alarmerande effekter på barn, säger Olle Johansson, docent i neurobiologi vid Karolinska institutet.
  
Den nya rapporten från tolv oberoende experter publiceras i Storbritannien i dag.
  Forskarna, som arbetat på uppdrag av den brittiska regeringen, rekommenderar barn att använda mobiltelefon med måtta.
  De föreslår även nya lagar där mobiltelefontillverkarna tvingas sätta varningstexter på telefonerna – och att basstationer och sändarmaster inte placeras nära skolor, bostadsområden och sjukhus.
  – Studier som gjorts nyligen visar att barn utsätts för dubbelt så hög strålning från mobiltelefoner som vuxna eftersom deras skallar är tunnare, säger Alan Preece, doktor vid universitetet i Bristol.
  De brittiska forskarna påpekar också att barns hjärnor inte är fullt utvecklade förrän de är 14 år gamla och att barn drabbas av andra typer av hjärntumörer än vuxna.

Barns hjärnor är mer utsatta
  
Aftonbladet talade i går med docent Olle Johansson, en av Sveriges ledande forskare kring strålning från mobiltelefoner.
  – Det är ingen tvekan om att barn får mer strålning från mobiltelefoner. Barnen har ju tunnare hud, deras nervceller och hjärnor är mer utsatta, säger han.
Kan man inte minska farorna genom att använda handsfree och hörsnäcka?
  
– Tillverkarna hävdar att strålningen minskar då. Men om man exempelvis sätter telefonen i bältet ökar ju strålningen på njurar, testiklar och andra organ. Vem vill ha cancer där?

Klara effekter redan vid låg strålningsnivå
  
Den brittiska expertgruppen understryker att det ännu inte finns några klara belägg för att det är ohälsosamt att tala i mobiltelefon. Men Olle Johansson håller inte med:
  – Det finns en lång rad vetenskapliga arbeten som pekar på klara effekter redan vid låga strålningsnivåer.
  – Redan i dag blir vi helkroppsbestrålade dygnet runt, var vi än befinner oss. Och snart får vi bredband och blir bestrålade av mikrovågor hela tiden i hemmen, säger Olle Johansson.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER